NOS NieuwsAangepast

Zwitserse vrouwen voeren actie voor gelijkheid

Vrouwen in Zwitserland staken door het hele land omdat ze meer gelijkheid willen. Onder de hashtag #frauenstreik op Twitter roepen ze elkaar op om de straat op te gaan. Ook mannen doen mee. Het is voor het eerst in bijna dertig jaar tijd dat er zo'n grote actie van vrouwen in het land is.

Ze willen evenveel verdienen als mannen. Vrouwen krijgen in Zwitserland gemiddeld twintig procent minder salaris. Ook willen ze meer actie tegen seksueel geweld en meer mogelijkheden voor kinderopvang. Die is erg duur en er is een tekort aan opvangplaatsen.

Betogingen

In veel grote steden in Zwitserland gingen vrouwen de straat op om te demonstreren. Zo waren er in de hoofdstad Bern bij het parlement duizenden demonstranten. In Zürich werden de straten rond het station geblokkeerd door enkele honderden demonstrerende vrouwen.

In Genève werden de beelden van de bebaarde protestantse hervormers in de zogeheten Hervormingsmuur met doeken bedekt. Verder hingen demonstrerende vrouwen straatnaambordjes op met de namen van bekende vrouwen, op de plaats van de namen van beroemde mannen.

Volgens een onderzoek van het World Economic Forum staat Zwitserland op de 44e plaats van de landen als het gaat om loongelijkheid en op plek 59 wat betreft het aandeel vrouwen in topposities in de politiek en het bedrijfsleven. Het vrouwenkiesrecht in Zwitserland werd ingevoerd in 1971, veel later dan in de meeste andere Europese landen.

De datum van vandaag is symbolisch. De laatste keer dat Zwitserse vrouwen demonstreerden was op 14 juni 1991. Toen legden 500.000 vrouwen het werk neer.

Ten tijde van die staking hadden er nog nooit vrouwen in de regering gezeten en was er ook geen wettelijk zwangerschapsverlof. Het recht op zwangerschapsverlof is nu wel vastgelegd in de wet. Sinds 1991 hebben er acht vrouwen in de regering gezeten.

Bekijk beelden van een demonstratie in Zwitserland:

'We worden nog steeds geconfronteerd met een glazen plafond'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl