Ruben L. Oppenheimer
NOS Nieuws

SP betaalt cartoonist Oppenheimer schadevergoeding

De SP betaalt cartoonist Ruben Oppenheimer 8500 euro schadevergoeding voor het gebruik van een cartoon in het veelbesproken SP-campagnefilmpje voor de Europese verkiezingen. Dat zijn de advocaat van de cartoonist en de SP overeengekomen.

Op het filmpje kwam veel kritiek. In het filmpje zie je een sterk op Eurocommissaris Frans Timmermans lijkende man, die onder meer de wc doortrekt met een koord met een trekpop..

De trekpop in het fimpje was een cartoon van Oppenheimer van oud-minister Opstelten. Op het lijf was het hoofd van premier Rutte uit een andere spotprent geplakt, van Mirjam Vissers. De SP had Oppenheimer niet om toestemming gevraagd.

Een still uit het SP-campagnefilmpje

Oppenheimer gaf direct aan dat hij niet met het omstreden filmpje geassocieerd wilden worden. De SP verving het hoofd van Rutte nog door het hoofd van D66-fractieleider Rob Jetten, maar de cartoon bleef tegen de zin van Oppenheimer in het filmpje.

De cartoonist spande een kort geding aan vanwege aantasting van de geloofwaardigheid van zijn werk. Zijn advocaat liet weten dat hij nooit met politieke partijen geassocieerd wil worden. Op sociale media kreeg de cartoonist veel negatieve reacties.

De SP schrijft nu op haar site dat Ruben L. op "geen enkele wijze aan de SP verbonden is". Ook heeft de partij spijt dat "we zijn politieke en artistieke onafhankelijkheid hebben aangetast".

Het ging om dit spotje:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl