Een leeg Amsterdam Centraal, rond 08.00 uur vanochtend
NOS Nieuws

Wel drukte op wegen door ov-staking, maar geen extreme drukte

Door de staking in het openbaar vervoer was het tijdens de ochtendspits drukker op de wegen dan normaal, maar extreme drukte is uitgebleven. De filepiek werd om 07.45 uur bereikt, met 696 kilometer op de wegen, meldt de ANWB. Daarna nam de drukte weer af. Om 9.20 uur stond er minder dan 200 kilometer, waarvan 80 op de snelwegen.

Volgens de ANWB was er vooral extra drukte op de wegen vanuit Brabant naar het noorden. Ook rond Rotterdam en Den Haag liep het verkeer vast. Daarnaast werden automobilisten in een deel van het land gehinderd door zware buien.

10 procent

Volgens vakbond CNV ligt veruit het grootste deel van het openbaar vervoer in Nederland plat. De vakbond meldt dat 10 procent van de bussen rijdt. Dat betekent volgens het CNV dat duizenden werknemers zich bij de staking van vandaag hebben aangesloten.

Vervoerder Keolis laat weten dat gemiddeld 40 procent van hun bussen en treinen wel rijdt. Het gaat dan vervoer in de provincie Utrecht, Almere, Overijssel en de Veluwe. Volgens een woordvoerder zijn de treinen die rijden ook behoorlijk vol.

Goed op de hoogte

Het bedrijf zegt dat alle stakers nu zijn ingeschreven. De reisinformatie op de site wordt continu bijgewerkt en reizigers wordt geadviseerd om de reisplanner kort voor vertrek te checken. Ook bij Connexxion rijden er enkele bussen in Noord-Holland en Zeeland.

Veel treinreizigers hebben voor alternatief vervoer gekozen. Volgens een woordvoerder van de NS is het dan ook stil op de stations. "Nederland was goed op de hoogte van deze acties en is ook niet naar de stations gekomen", zegt hij.

Verbaasde toeristen

Op Amsterdam CS staan wel buitenlandse toeristen die niet op de hoogte zijn van de staking. Vanaf één spoor vertrekken er wel treinen naar Schiphol. In deze treinen is het tot nog toe rustig. De rechter bepaalde dit weekend dat de luchthaven bereikbaar moet blijven.

Op Schiphol zelf zijn zo'n tachtig vluchten geannuleerd vanwege de ov-staking. Veel passagiers hebben hun vlucht omgeboekt. Op de wegen naar de luchthaven toe is het wel extra druk. Er zijn borden om mensen te waarschuwen dat ze niet mogen uitstappen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl