Nederlandse grensregio's zijn gebaat bij grenzeloos Europa
Gemeenten in grensregio's die het aantal inwoners zien dalen, moeten beter samenwerken met buurlanden. Volgens de nieuwe Atlas voor Gemeenten zou dat de krimp tegengaan.
Steeds meer mensen trekken naar de Randstad en verlaten grenssteden als Roosendaal en Delfzijl. Dat komt onder meer doordat er in de grenssteden te weinig banen zijn. Amsterdam en Utrecht zijn nog steeds de aantrekkelijkste steden van Nederland om in te wonen. Maar als er geen grenzen zouden zijn, zouden ook Eindhoven, Maastricht en Heerlen tot de tien aantrekkelijkste steden van het land behoren.
De nieuwe Atlas wordt vandaag gepresenteerd. Andere steden in de top 10 zijn: Amstelveen, Haarlem, Den Bosch, De Haag, Nijmegen en Amersfoort. Eindhoven staat nu op plek 13, Maastricht op 37 en Heerlen op 43.
In de Atlas worden de bevolkingstrends voor Nederlandse gemeenten over een periode van vijftig jaar gepresenteerd. Zo staat er dat Utrecht en Amsterdam in de jaren zeventig het hardst krompen, terwijl de steden nu juist de aantrekkelijkste van het land zijn.
Grensregio's
De groei van de populaire steden in de Randstad gaat vooral ten koste van gemeenten in de grensregio's, zoals Roosendaal, Hengelo en Heerlen. Als barrières op het gebied van werk en regelgeving in Europa zouden verdwijnen, profiteren vooral de steden in Limburg, omdat er in de buurlanden veel werk is.
Ook in Brabant, Gelderland en Twente zouden mensen er baat bij hebben. Steden in het noorden van het land, zoals Emmen, zouden er minder voordeel van hebben, omdat in die regio over de grens minder werk te vinden is.