Henrich Mchitarjan
NOS Voetbal

Geen Europa League-finale voor Mchitarjan vanwege politieke spanningen

Arsenal heeft besloten om Henrich Mchitarjan niet op te nemen in de selectie voor de finale van de Europa League volgende week. De club is bang dat de veiligheid van de Armeense middenvelder niet voldoende is gegarandeerd.

De finale tegen Chelsea wordt gespeeld in Bakoe, de hoofdstad van Azerbeidzjan. Dat land staat sinds begin jaren negentig op voet van oorlog met Armenië om de regio Nagorno-Karabach. Arsenal uitte vorige week de zorgen over de situatie bij de UEFA.

De Londense club schrijft nu op de website dat alle mogelijkheden om Mchitarjan te laten spelen zijn onderzocht, maar dat na overleg met de speler en zijn familie is besloten om hem thuis te laten. Hij zal de voorbereiding op de wedstrijd wel gewoon meedoen.

Arsenal zegt teleurgesteld te zijn. "Henrich is een sleutelspeler geweest richting de finale, dus dit is een grote klap voor ons team. We vinden het uit menselijk oogpunt ook jammer. Een Europese finale maak je als speler niet vaak mee."

Mchitarjan heeft via Twitter een reactie gegeven: "Het is een wedstrijd die niet vaak langskomt voor een speler en ik moet toegeven dat het veel pijn doet om de finale te missen."

Hij poseert op de foto met de UEFA Cup die hij in 2017 in de wacht sleepte toen hij met Manchester United de Europa League-finale tegen Ajax won. Mchitarjan maakte toen vlak na rust de 2-0.

Twee keer eerder

In 2015 liet Mchitarjan al eens een Europa League-duel van zijn oude club Borussia Dortmund in Azerbeidzjan schieten. Toen was Qäbälä de tegenstander.

Dit seizoen reisde de Armeense spelmaker ook niet mee naar Bakoe voor het duel met FK Qarabag Agdam in de groepsfase van de Europa League.

Bij de return in Londen werd de politieke gevoeligheid nog een keer benadrukt toen een supporter het veld betrad met een vlag van de regio Nagorno-Karabach en een t-shirt met de beeltenis van Monte Melkonian, die door de Karabach-Armenen als een oorlogsheld wordt beschouwd.

Een supporter betreedt het veld bij Arsenal-FK Qarabag met de vlag van de betwiste regio Nagorno-Karabach

Tegenstander FK Qarabag was een van de slachtoffers van die oorlog: hun stad Agdam werd verwoest en ligt sinds 1993 in door Armenen bezet gebied.

Mchitarjan zat in Londen trouwens het hele duel op de bank bij Arsenal.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl