De spelers van Liverpool vieren feest na een goal van Georginio Wijnaldum
NOS Voetbal

Liverpool naar finale Champions League na stunt, hoofdrol Wijnaldum

Liverpool heeft voor de tweede achtereenvolgende keer de finale van de Champions League bereikt. Na een gedenkwaardige avond op Anfield werd FC Barcelona geëlimineerd: 4-0.

Vooraf leek het een helse opgave voor Liverpool om een stunt te bewerkstelligen. Niet alleen gezien de 3-0 nederlaag in Camp Nou, maar ook vanwege de afwezigheid van geblesseerde smaakmakers als Mo Salah en Roberto Firmino.

De ploeg van Jürgen Klopp startte zoals verwacht furieus en kreeg na zeven minuten hoop. Na een fout van Jordi Alba kwam de bal via Sadio Mané bij Jordan Henderson terecht. Zijn inzet werd gekeerd door Marc-André ter Stegen, maar de Duitser had geen antwoord op de rebound van Divock Origi.

Divock Origi maakt de snelle openingstreffer

Vervolgens brak er een fase aan waarin Barcelona in een vroegtijdig stadium alle spanning had kunnen wegnemen. Lionel Messi - tot twee keer toe - en Philippe Coutinho lieten na om de 1-1 op het bord te zetten, mede door goed keeperswerk van Alisson Becker.

De storm van Liverpool laaide in het restant van de eerste helft nog enkele keren op, maar alleen linksback Andrew Robertson stelde Ter Stegen echt op de proef. Aan de andere kant stuitte Jordi Alba op slag van rust op de uitblinkende Alisson.

Met de ingevallen Georginio Wijnaldum ging Liverpool na de onderbreking op jacht naar de benodigde treffers. De Oranje-international zorgde met twee doelpunten in twee minuten voor een onwaarschijnlijke comeback.

Georginio Wijnaldum

Eerst rondde hij een voorzet van Trent Alexander-Arnold af en daarna kopte Wijnaldum op aangeven van Xherdan Shaqiri de 3-0 binnen. Tot groot genoegen van de luidruchtige fans op Anfield.

Barcelona krabbelde een beetje op, kreeg een kans via Messi, maar Alisson stond weer zijn mannetje. Het paste precies in de perfecte avond voor de Engelsen.

Verrassende corner

Want tien minuten voor tijd schoot Origi een snel genomen hoekschop van Alexander-Arnold tegen de touwen. Bij Barcelona hadden ze daar totaal niet op gerekend en de verbijstering droop van de gezichten.

De Catalanen lieten zich zo voor de tweede opeenvolgende keer in de luren leggen. AS Roma zorgde vorig seizoen in de kwartfinales voor een zelfde soort stunt door een 4-1 verlies met een 3-0 zege weg te werken.

Liverpool treft in de finale op 1 juni Ajax of Tottenham Hotspur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl