NOS Sport

Hamilton wint duizendste race, Verstappen vierde in China

Samenvatting GP van China in animatiebeelden en foto's

De duizendste race in de Formule 1 is gewonnen door Lewis Hamilton. De Britse titelhouder bleef in de Grand Prix van Shanghai Valtteri Bottas en Sebastian Vettel in een niet al te spectaculaire race voor.

Max Verstappen werd vierde. Het was voor Hamilton de 75ste overwinning uit zijn carrière.

Weinig spektakel

Wie op spektakel zat te wachten in de jubileumrace, kwam bedrogen uit. De dominantie van Mercedes was te groot in Shanghai. Ferrari en Red Bull waren in de kwalificatie al op achterstand gezet en de race veranderde daar weinig aan.

Lammers: 'Vierde plaats maximaal haalbare voor Verstappen'

Hamilton nam bij de start de koppositie van Mercedes-teamgenoot Bottas over. Ook de Ferrari's ruilden van plaats: Charles Leclerc troefde Vettel af.

Verstappen, gestart op medium banden, hield teamgenoot Pierre Gasly, de enige van de toppers op de zachte band, in de eerste bochten maar net achter zich.

Mercedessen te snel

Na een botsing tussen beide McLarens en Daniil Kvyat mocht er twee ronden niet worden ingehaald. Toen de race weer werd vrijgegeven, bleken de Mercedessen te snel voor de rest van het veld.

Kvyat greep naar aanleiding daarvan een straf van de wedstrijdleiding.

Max Verstappen in actie in China

Ruim erachter volgde Leclerc, onder protest, stalorders op om Vettel voor te laten. Verstappen probeerde het met een 'undercut'. De vroege pitstop had deels succes: Vettel kreeg hij er net niet me te pakken, maar Leclerc wel.

"De vierde plaats was maximaal", zei de Nederlander na afloop. "We misten de snelheid voor meer."

Geschiedenis

Hamilton was trots. "Het geeft een speciaal gevoel om in de duizendste grand prix als eerste en twee te finishen", zei de vijfvoudig wereldkampioen na de derde 'dubbel' dit seizoen in drie races.

"Ik heb het verschil bij de start gemaakt. De rest is geschiedenis", meende de Brit, die in 2014 in Bahrein ook de negenhonderdste WK-race in de Formule 1 op zijn naam schreef.

Wk-stand Formule 1 na GP China

Coureur Team Punten
1. Lewis Hamilton Mercedes 68
2. Valtteri Bottas Mercedes 62
3. Max Verstappen Red Bull 39
4. Sebastian Vettel Ferrari 37
5. Charles Leclerc Ferrari 36
6. Pierre Gasly Red Bull 13
7. Kimi Räikkönen Alfa Romeo 12
8. Lando Norris McLaren 8
9. Kevin Magnussen Haas 8
10. Nico Hülkenberg Renault 6

Het circuit in Shanghai leent zich voor inhaalacties, zo werd de afgelopen dagen gehoord. Die mantra was loos: Verstappen bracht enig leven in de brouwerij door ook de tweede serie stops in te leiden, daarna keerde de relatieve rust terug.

Mercedes bleef onveranderd dominant, met Hamilton als leider. Vettel nam genoegen met de derde plaats. Het was voor de Duitser van Ferrari zijn eerste podiumplaats van 2019.

Doorbreken pikorde

Verstappen doorbrak nog wel de pikorde van de drie topteams door Leclerc achter zich te houden. Gasly bezorgde zichzelf nog een extra WK-punt door de snelste ronde te rijden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl