Dirk Nowitzki
NOS Sport

Na 21 seizoenen is het schluss: NBA-ster Nowitzki kondigt afscheid aan

Na 21 seizoenen in de NBA vindt Dirk Nowitzki het mooi geweest. De 40-jarige Duitser van Dallas Mavericks kondigde dinsdagnacht zijn afscheid aan na de wedstrijd tegen Phoenix Suns. In zijn laatste thuiswedstrijd voor de Mavericks was Nowitzki goed voor 30 punten. Komende nacht komt hij in San Antonio voor de laatste keer in actie.

Het afscheid van Nowitzki, die al die jaren alleen voor de Mavericks speelde, komt niet als verrassing. Het hele seizoen krijgt hij bij uitwedstrijden al een afscheidsapplaus. Zelf wilde hij lange tijd niet over een afscheid praten, maar afgelopen nacht kwam het hoge woord er dan toch uit.

"Dit was mijn laatste thuiswedstrijd", zei de geëmotioneerde Duitser. "Dit is heel emotioneel. Het was een ongelooflijke reis die ik nooit zal vergeten."

Nowitzki werd verrast door de aanwezigheid van voormalig NBA-spelers die hij als kleine jongen bewonderde: Larry Bird, Charles Barkley, Scottie Pippen, Shawn Kemp en zijn landgenoot Detlef Schrempf.

De 2,13 meter lange Nowitzki werd in 2011 NBA-kampioen en werd veertien keer geselecteerd voor het All Star-team. In 2007 werd hij uitgroepen tot meest waardevolle speler van de NBA. Hij staat zesde op de topscorerslijst aller tijden van de NBA met 31.540 punten.

Ook in Miami nam het publiek afscheid van een geliefde oud-gediende: Dwayne Wade. De 37-jarige Amerikaan neemt net als Nowitzki woensdagnacht afscheid met een uitwedstrijd.

Wade speelde vanaf 2003 zestien jaar in de NBA, waarvan het merendeel voor Miami. Hij veroverde drie kampioenschappen met Miami Heat (2006, 2012 en 2013) en won in 2008 olympisch goud in Peking.

In zijn laatste thuiswedstrijd waren er eerbetonen van onder anderen oud-president Barack Obama en voormalig ploegmaat LeBron James voor Wade, die met dertig punten zijn ploeg voorbij Philadelphia 76ers (122-99) loodste.

Magic Johnson stapt op bij Lakers

Terwijl op het veld twee grote namen afscheid namen, stapte basketballegende Magic Johnson na een dramatisch seizoen op als voorzitter van Los Angeles Lakers.

"Ik was gelukkiger toen ik geen voorzitter was. Ik haatte het achterbakse gedoe en stiekeme gefluister. Er waren te veel zaken die ik niet leuk vond", zei de voormalig topspeler in een persconferentie over zijn beslissing.

Johnson had eigenaar Jeanie Buss vooraf niet op de hoogte gesteld van zijn vertrek. "Iemand moet het mijn baas gaan vertellen. Ze zal er ziek van zijn, maar ik kon het niet opbrengen het haar zelf te zeggen."

Johnson haalde LeBron James naar Los Angeles, maar desondanks lukte het de club niet om de play-offs te bereiken. "Blessures hebben ons dit seizoen parten gespeeld en ik hoop dat de Lakers na dit seizoen weer de juiste weg inslaan", aldus vijfvoudig NBA-kampioen Johnson.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl