Doelman Henry Bonello is verslagen, Álvaro Morata heeft zijn tweede goal gemaakt

Malta-doelman Bonello houdt Spanje op twee goals

Een Bonello op doel bij Malta, tegen Spanje nog wel. Nee, geen terugblik op de voor Oranje traumatische 12-1 nederlaag van Malta tegen Spanje in 1983 in Sevilla. Die wedstrijd kostte Nederland het EK.

Dit keer ging het duel tussen Malta en Spanje weer om EK-kwalificatie. In Ta' Qali stond de 30-jarige Henry Bonello, zoon van de doelman van de wedstrijd in 1983, op doel. Waar vader John twaalf goals incasseerde, moest Henry maar twee keer vissen.

Twee keer Morata

Afgelopen zaterdag was Bonello nog de held van Malta door thuis tegen de Faeröer een penalty te stoppen, slechts één goal te incasseren en daarmee mede bij te dragen aan de 2-1 zege. Daardoor begon Malta met Spanje en Zweden als medekoploper aan de tweede speelronde in groep F.

Alvaro Morata

Alleen spits Álvaro Morata slaagde er dinsdag in Bonello te passeren. In de 31ste minuut vond de spits van Atlético Madrid met een diagonaal schot onder Bonello door het net en in de 73ste minuut kopte Morata raak.

Bondscoach Luis Enrique zat vanwege privé-omstandigheden niet op de bank bij Spanje. Assistent-bondscoach Robert Moreno nam de honneurs waar.

Spectaculair Scandinavisch onderonsje in Oslo

In dezelfde groep eindigde het boeiende duel tussen Noorwegen en Zweden in 3-3. AZ'er Bjørn Johnsen opende van dichtbij de score bij het kansenfestijn in Oslo, al stond hij wel buitenspel.

Bjørn Johnsen in duel met Filip Helander en Andreas Granqvist

Na rust kopte Joshua King de ploeg van de Zweedse coach Lars Lagerbäck op 2-0. Viktor Claesson (rebound na gekeerde penalty van Andreas Granqvist), een eigen goal van en Robin Quaison (van richting veranderd schot en een goal met zijn heup) leken Zweden de zege te bezorgen, maar ver in blessuretijd kopte Ola Kamara de 3-3 binnen.

Roemenië won met de door Ajax begeerde Razvan Marin met 4-1 van de Faeröer. Spanje gaat met twee zeges voorlopig aan de leiding in groep F.