Een Boeing 737 MAX van Southwest op de luchthaven van Baltimore
NOS Nieuws

Noodlanding Boeing 737 MAX zonder passagiers in Orlando

Een Boeing 737 MAX van Southwest Airlines is kort na het opstijgen weer teruggekeerd naar de luchthaven van Orlando voor een noodlanding. De gezagvoerder constateerde kort na vertrek problemen met een motor, zegt de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA.

Het toestel was onderweg naar Victorville in Californië, waar het zou worden gestald. Er waren geen passagiers aan boord. In verband met fatale ongelukken in Indonesië en Ethiopië met hetzelfde type vliegtuig moeten al deze toestellen aan de grond blijven. Vliegen zonder passagiers mag wel.

Na de ramp in Indonesië bleek dat een sensor niet goed werkte. Door verkeerde informatie te verstrekken stuurde een automatisch veiligheidssysteem de neus van het vliegtuig voortdurend naar beneden. Dat was vermoedelijk ook het geval bij de ramp in Ethiopië. Het onderzoek daarna is nog niet afgerond.

De FAA gaat het toezicht op de luchtveiligheid per juli van dit jaar ingrijpend herzien. Dat meldt het Britse persbureau Reuters op basis van verklaringen van bestuurders van de FAA en het Amerikaanse ministerie van Transport. De toezichthouder en het ministerie worden woensdagavond door de Amerikaanse Senaat gehoord.

Aanleiding voor het aanscherpen van het toezicht zijn de vliegtuigrampen in Ethiopië en Indonesië. In de verklaringen staat onder meer dat 'het toezicht op de luchtveiligheid verder uitgebouwd moet worden na de twee crashes'. Daarnaast gaat de toezichthouder ook kijken naar de manier waarop piloten getraind worden om met bepaalde software om te gaan.

De Amerikaanse justitie doet strafrechtelijk onderzoek naar de manier waarop het nieuwe model van Boeing is goedgekeurd en de rol van de FAA daarbij.Boeing zou in de goedkeuringsprocedure de nieuwe vliegtuigen zelf hebben gekeurd. De FAA zou hun eigen ingenieurs onder druk hebben gezet dat toe te staan. Op die manier konden de vliegtuigen snel goedgekeurd worden en liep het productieproces geen vertraging op. Zo kon Boeing beter concurreren met de Europese rivaal Airbus.

Software-update

Vliegtuigfabrikant Boeing nodigt op woensdag ruim 200 piloten, ingenieurs en toezichthouders uit voor een briefing over de software-update van het vliegtuig. Die moet ertoe leiden dat het vliegtuig weer veilig de lucht in kan. De update moet wel nog goedgekeurd worden door de FAA.

Na de software-update moet het veiligheidssysteem automatisch geblokkeerd worden als de piloten de neus van het toestel weer meteen omhoog trekken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl