Een eettentje dat slakken serveert, in hoofdstad Rabat
NOS Nieuws

Marokko wil de hele wereld aan de Marokkaanse slak

  • Willemijn de Koning

    correspondent Marokko

  • Willemijn de Koning

    correspondent Marokko

Marokko heeft een nieuwe goudmijn gevonden: slakken. Het is met zijn 15.000 ton aan slakken al de grootste exporteur voor Europa, maar steeds meer Marokkanen kweken de slijmerige beestjes.

"Dit werkt als laboratorium", zegt Mehdi Fellahi, de eerste slakkenkweker van Marokko. Nu glijdt er nog maar één verloren slak door een tent waar de beestjes in gekweekt worden. Het paarseizoen is voorbij, maar vier keer per jaar bedrijven een honderdtal slakken hier de liefde. Een tweetal kan per keer zo'n honderd eitjes produceren. Deze laat Fellahi broeden in een bedje van aarde in een hamburgerdoosje.

Als de eitjes gesprongen zijn, legt Mehdi de minislakjes in een grasveld. Een tiental onder een houten schotje. Daarop legt Fellahi wat eten: (mais)meel en kruiden. 's Nachts kruipen de kleine slakjes naar de bovenkant van het schotje om dit op te peuzelen. "Na vier tot zes maanden hebben ze een stevig huisje ontwikkeld en zijn ze klaar", vertelt Fellahi trots.

Babyslakjes in hamburgerbakjes

Net als andere slakkenkwekers exporteert Fellahi 85 procent van zijn productie naar het buitenland. 70 procent verkoopt hij voor consumptie. Vooral Fransen, Italianen en Spanjaarden eten slakken, maar ook Amerikanen en Canadezen beginnen nu aan deze delicatesse, aldus Fellahi. "Vroeger vonden ze het afschuwelijk dat wij slakken eten. Nu zien ze in hoe gezond het is, dus doen ze het ook."

Slakken in de Nederlandse keuken?

Nederlanders hebben vaak nog moeite met het eten van slakken. "Ze smaken verfijnd, dat kunnen veel Nederlanders nog niet waarderen. Onze smaak is nog niet zo ontwikkeld als in de Méditerranée, waar eten een groter concept is", zegt Mounir Toub. Als Marokkaans-Nederlandse tv-kok is hij gespecialiseerd in de mediterrane keuken. "Fransen eten slakken vaak met kruidenboter uit de oven. In Marokko eten ze gekookte slakken en de bouillon daarvan als soep."

Toub ziet de slak in de toekomst ook in de Nederlandse keuken. "Meer eetculturen worden gewoner in Nederland, ook insecten eten. Als het aanbod groot is, zoals dat van Marokkaanse slakken, worden aanbieders creatief en kunnen zij een vraag creëren."

Slakken in de tent

Maar slakken hoef je niet te eten om te profiteren van hun nuttige eigenschappen. 30 procent van de slakken houdt Fellahi puur voor hun slijm. "Dat halen we er handmatig af, zodat het geen pijn doet. Dat verkopen we aan Marokkaanse of Europese bedrijven die het gebruiken voor verzorgende producten zoals shampoo of crème. De slijm is namelijk erg goed voor je huid; vooral tegen littekens of striae. En voor de gezondheid: het zit bijvoorbeeld ook in de spray tegen astma."

Slakkenacademie

Slakken zijn dus hot en gelukkig heeft Marokko er veel. "De klimaatverandering heeft veel slakkensoorten in Europa laten verdwijnen. Hier in Marokko hebben we geen hoge pieken of dalen in de temperatuur. Dus wij hebben veel slakken", zegt Nadia Babrahim. Met haar federatie voor slakkencultuur wil ze de slakkensector bekendheid geven, professionaliseren en laten groeien.

Ze stimuleert Marokkanen om de beestjes te kweken. "Het is erg rendabel en dus interessant." Haar doel is om Marokko binnen vijf jaar 40.000 ton per jaar te laten kweken. En daarvoor wil ze belangstellenden voor de slakkenbusiness ook gaan opleiden. "We hopen eind dit jaar een onderzoekscentrum en academie te openen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl