Feest bij FC Twente in Deventer

FC Twente weerstaat aanval Go Ahead en juicht in Deventer

FC Twente heeft een aanval van concurrent Go Ahead Eagles weerstaan en is weer een stap dichter bij de titel in de eerste divisie. Op bezoek in Deventer wonnen de Tukkers de Overijsselse derby met enig fortuin: 1-2.

Door de zege vergroot Twente de voorsprong op Go Ahead naar vijftien punten. Sparta, de nummer twee, heeft elf punten minder dan de club uit Enschede.

Kansen over en weer

De wedstrijd in de sfeervolle en uitverkochte Adelaarshorst begon aangenaam. In een hoog tempo volgden de kansen elkaar op. Jari Oosterwijk kopte namens Twente van dichtbij over. Uit de aanval daarna miste Thomas Verheydt een enorme kans.

Met zijn tweede kopbal zette Oosterwijk de bezoekers wel op voorsprong. Aitor gaf de afgemeten voorzet en de spits bereikte met een achterwaartse kopbal de verre hoek.

Jari Oosterwijk (rechts) kopt de bal achterwaarts in het doel

Na de rust kwam Go Ahead voortvarend de kleedkamer uit. De druk naar voren leverde ook direct gevaar op. Istvan Bakx had de gelijkmaker moeten maken, maar zijn schot ging recht op doelman Joël Drommel af.

De Deventenaren bleven jagen op de 1-1 en kregen die twintig minuten voor tijd ook. De net ingevallen linksbuiten Vince Gino Dekker had meerdere scharen in huis, gaf de bal vervolgens hoog voor en Verheydt kopte bij de tweede paal raak.

Thomas Verheydt maakt de gelijkmaker

Go Ahead wilde meer, maar uit het niets kwam Twente weer op voorsprong. Na een mislukt schot van de Eagles mocht Drommel aanleggen voor een doeltrap.

Hij trapte de bal over de verdediging van de thuisploeg heen, waarna Aitor naar de bal toesnelde. Hij nam hem ver mee naar de buitenkant, waardoor het vrijwel onmogelijk leek om te scoren. Door een enorme fout van doelman Hobie Verhulst ging zijn inzet echter toch over de lijn.

Sparta verslaat NEC

Sparta won eerder op de dag eigen huis met 1-0 van middenmoter NEC. Vanwege interlandverplichtingen miste Sparta een aantal spelers, onder wie belangrijke krachten als Deroy Duarte, Abdou Harroui (allebei Jong Oranje) en clubtopscorer Lars Veldwijk (Zuid-Afrika).

De spelers van Sparta lopen terug naar eigen helft na de 1-0

Desondanks waren de Rotterdammers op Het Kasteel de betere ploeg, al duurde het tot de 40ste minuut totdat het krachtsverschil zichtbaar werd op het scorebord. Ragnar Ache, die eerder al de paal had geraakt, kopte binnen op aangeven van Royston Drenthe.

Sparta deed zichzelf vervolgens met een ruststand van 1-0 tekort, gezien de hoeveelheid kansen die de Rotterdammers creëerden. In de blessuretijd van de eerste helft was Eduard Duplan nog dicht bij de 2-0 met een kopbal, maar Mattijs Branderhorst hield knap zijn doel schoon.

Aan elkaar gewaagd

Na de thee waren de ploegen meer aan elkaar gewaagd, al kwam het gevaar van de thuisploeg. Een knal van afstand van Laros Duarte spatte uiteen op de lat.

In blessuretijd ontsnapte Sparta nog aan de gelijkmaker. Na een kopbal van Josef Kvida op de paal ontstond er een scrimmage voor de goal. Met wat kunst en vliegwerk bleef doelman Roy Kortsmit overeind.

Meer duels

Roda JC verspeelde in eigen huis een 2-0 voorsprong tegen MVV. In het laatste kwartier kwamen de Maatrichters terug tot 2-2. Hierdoor blijft de ploeg uit Kerkrade steken op de achtste plaats. MVV staat met evenveel punten op plek tien.

Maandag wordt er op drie velden gevoetbald. Dan wordt ook Almere City-TOP Oss uitgespeeld. Dat duel werd vrijdag na 28 minuten bij een 0-0 tussenstand gestaakt vanwege dichte mist.