NOS Nieuws

Wekdienst 23/3: grote anti-brexit-demonstratie en begin Boekenweek

Goedemorgen! In Londen worden honderdduizenden mensen verwacht bij een grote demonstratie tegen brexit. En het is de eerste dag van de Boekenweek.

Het is vandaag bewolkt en er kan hier en daar wat regen vallen. Het wordt tussen de 9 en 14 graden. Morgen breekt de zon af en toe door.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • In Londen wordt massaal gedemonstreerd tegen een Brits vertrek uit de Europese Unie. De verwachting is dat vanmiddag honderdduizenden mensen de straat op gaan. Ook bekende Britten als Gary Lineker en Stephen Fry doen mee.
  • Ook in Frankrijk wordt opnieuw geprotesteerd, maar dan door de gele hesjes. Omdat de laatste demonstratie uit de hand liep, worden dit keer militairen ingezet.
  • De Boekenweek begint. Het evenement werd gisteren officieel afgetrapt met het Boekenbal. Het thema van de 84ste editie is 'De moeder, de vrouw'. De Boekenweek duurt tot volgende week zondag.
  • En het is de vijfde keer dat de Veed Awards worden georganiseerd. Bij deze show worden prijzen uitgedeeld aan de leukste, liefste, beste en grappigste YouTubers.

Wat heb je gemist?

Speciaal aanklager Mueller heeft na twee jaar zijn onderzoek naar de Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 afgerond. Een van de zaken die Mueller heeft onderzocht is of president Trump de rechtsgang heeft belemmerd door het Rusland-onderzoek te dwarsbomen.

Het rapport ligt nu bij minister van Justitie William Barr, die het moet beoordelen. De inhoud kan grote politieke gevolgen hebben, maar het is zeer onzeker wat ervan naar buiten zal komen.

Volgens president Trump is het onderzoek onnodig en zijn alle beweringen over Rusland onzin. Hij noemde het onderzoek meerdere malen "een heksenjacht".

Ander nieuws uit de nacht:

  • Criminelen dumpen steeds vaker drugsafval in de natuur. Volgens de politie waren er vorig jaar bijna 300 dumpingen, 85 meer dan het jaar ervoor. Gemeenten draaien op voor de kosten van het opruimen van het afval; het gaat om twee tot drie miljoen euro per jaar. Ze zijn het zat en willen dat het rijk meebetaalt.
  • Curaçao heeft voor het eerst 21 Venezolanen vrijgelaten die het land illegaal waren binnengekomen en vastzaten in de voormalige Koraal Specht-gevangenis. De officiële reden is dat er geen uitzicht meer is op uitzetting. De Venezolanen kunnen niet terug naar hun eigen land, omdat Venezuela de grenzen heeft gesloten en niemand meer het land in kan.
  • President Trump heeft een streep gezet door sancties tegen Noord-Korea die de VS gisteren afkondigde. Hij doet dat volgens het Witte Huis "omdat hij Kim Jong-un graag mag en de sancties niet noodzakelijk vindt".

En dan nog dit:

Freek de Jonge heeft gisteravond de opening van het Boekenbal verstoord met een oproep tegen Thierry Baudet. Op het moment dat CNPB-directeur Eveline Aendekerk opriep de slachtoffers in Utrecht te herdenken, nam hij vanuit de zaal het woord.

"Terwijl wij ons opmaken voor een heel mooi feest, is er 35 kilometer verderop een stille tocht gaande", zei Aendekerk aan het begin van haar speech. "Mijn gedachten zijn daarom ook bij Utrecht."

"Maar ik hoop ook bij de afgelopen verkiezingen", schreeuwde De Jonge toen de zaal enkele seconden stil was.

Bekijk het moment dat De Jonge het woord neemt:

Freek de Jonge verstoort Boekenbal: statement maken tegen Baudet

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl