Pieter H. en zijn ex-vrouw Diana op een feestje
In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS Nieuws

OM eist 2,5 jaar cel tegen Helmondse 'fraude-ambtenaar'

Tegen een ambtenaar die zijn dure kleding, wijn, luxe elektronica, catering en inrichting van de tuin van zijn echtgenote betaalde met geld van de gemeente Helmond, is 2,5 jaar celstraf geëist.

Pieter H. was hoofd interne zaken bij de gemeente. Hij wordt ervan verdacht in drie jaar tijd voor 3,5 ton te hebben gefraudeerd. Hij stuurde Helmond volgens de officier van justitie valse facturen met valse handtekeningen voor de privé-aankopen die hij deed.

Daarnaast heeft hij de gemeente gedupeerd in belastingzaken: die moet de Belastingdienst geld terugbetalen dat ten onrechte is ontvangen.

Witwassen

Helmond deed in december 2016 aangifte tegen de ambtenaar. Hij werd op staande voet ontslagen omdat hij verdacht werd van witwassen, valsheid in geschrifte en verduistering.

De officier van justitie wil dat Pieter H. ruim vijf ton terugbetaalt aan Helmond. Dit heeft ook te maken met de onderzoekskosten die de gemeente heeft moeten maken in deze zaak.

Zijn ex-vrouw Diana N., die gemeentesecretaris was in het Limburgse Leudal, heeft zich mogelijk schuldig gemaakt aan witwassen en heling.

Tegen haar werd 200 uur taakstraf geëist. Zij moet als het aan justitie ligt 87.000 euro terugbetalen. Gisteren zei ze in de rechtbank dat haar ex misbruik maakte van haar vertrouwen.

90 exclusieve kledingstukken

De officier gelooft echter niet in haar onschuld. Alleen haar garderobe bestond volgens justitie al uit negentig exclusieve kledingstukken. Ze kocht voor 50.000 euro schoenen en kleren en "moet geweten hebben dat dit niet kan van een ambtenarenloon".

Waarom het stel zou hebben gefraudeerd, is niet duidelijk. Samen verdienden ze ruim 7000 euro netto in de maand, schrijft Omroep Brabant.

Advertentie via Ster.nl