De zaal van La Scala

Italiaans operahuis La Scala wil alsnog geen geld van Saudi-Arabië

Het operahuis La Scala in Milaan heeft een sponsoraanbod van Saudi-Arabië afgewezen. Het besluit volgt op kritiek die politieke partijen en mensenrechtengroepen hebben geleverd, nadat bekend was geworden Saudi-Arabië in vijf jaar tijd vijftien miljoen euro in de cultuurtempel wilde steken. De al overgemaakte drie miljoen euro wordt teruggestort.

De sponsorafspraak die de La Scala-directeur met de Saudische minister van Cultuur had gemaakt, zou Saudi-Arabië een prestigieuze zetel in het bestuur van La Scala hebben opgeleverd. Ook was afgesproken dat Saudische kinderen een opleiding aan een muziekopleiding van La Scala konden volgen.

Toen dat nieuws eerder deze maand bekend werd, liet Lega-leider, vicepremier en Milanees Matteo Salvini weten dat hij het een slecht idee vond. "Sommige mensen heb ik liever niet. Ik heb liever dat La Scala vrij, onafhankelijk en autonoom blijft", zei hij. "Als de Zwitsers in La Scala zouden investeren, zou ik daar geen probleem mee hebben."

La Scala-voorzitter Sala, zijn partner en artistiek directeur Pereira

Ook mensenrechtengroepen en politici van andere partijen zeiden dat dit belangrijke Italiaanse instituut geen zaken moest doen met het Saudische regime. Dat werd eerder dit jaar wereldwijd veroordeeld voor de moord op de Saudische journalist Jamal Khashoggi in het Saudische consulaat in Istanbul. Ook is er veel kritiek op de onderdrukking van vrouwen.

Het bestuur van La Scala bleek gevoelig voor de kritiek. Voorzitter Giuseppe Sala, tevens burgemeester van Milaan, heeft bekendgemaakt dat het bestuur unaniem besloten heeft om de overeenkomst af te wijzen. De deur voor Saudi-Arabië gaat niet helemaal dicht. Voor de toekomst wordt samenwerking niet uitgesloten, ondanks zorgen over de mensenrechtensituatie, zei Sala.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl