Bij het gastarbeidersmonument in Rotterdam maakte DENK vorige maand bekend dat Selçuk Öztürk lijsttrekker wordt in de Eerste Kamer

Provinciale Staten: DENK wil de straat in de Senaat

  • Pim van Galen

    politiek verslaggever

  • Pim van Galen

    politiek verslaggever

"Ik wil een ander soort Senaat. Minder juristerij, meer gevoel. Meer het geluid van de straat, minder de techniek van wetgeving. Als ik gekozen wordt zal ik meteen voorstellen dat de Eerste Kamer een bezoek brengt aan het kolkende Britse Lagerhuis, dat is mijn voorbeeld."

Aan het woord is lijsttrekker Selçuk Öztürk, straks de allereerste senator van Denk ooit.

Straatvechter

Öztürk verlaat de Tweede Kamer en daarmee is 'de overkant' een straatvechter armer. Onlangs nog botste Öztürk hard met zijn collega De Graaf van de PVV. "Ik zal je najagen", zei de PVV'er. Öztürk overweegt aangifte tegen hem te doen.

Zo hard zal het er in de Senaat niet aan toegaan. Toch wil Öztürk meer emotie. "Neem nou het debat over het verbod op ritueel slachten. Dat was in de Eerste Kamer juridische haarkloverij, terwijl ik veel meer zou laten zien wat een verbod voor moslims of joden in de praktijk betekent. De pijn van gewone mensen verwoorden."

"En als het gaat om bijvoorbeeld de Groningers? Ik heb in Roermond ook een aardbeving meegemaakt, die emotie laat ik dan ook zien."

Gaat Öztürk in de Senaat ook collega's 'ontmaskeren', zoals hij in de Tweede Kamer deed? "Als senatoren anders stemmen dan ze tegen kiezers hebben gezegd zal ik dat zeker op Youtube zetten."

DENK is tot nu toe vooral sterk in de grote steden, maar wil ook een achterban buiten de Randstad. Partijleider Kuzu: "We hopen in Brabant twee zetels in de provincie te halen, en één zetel in provincies als Limburg of Zeeland". In Drenthe en Friesland wonen weinig potentiële kiezers, daar zou het wel eens op nul kunnen uitkomen.

Gedogen 'tegen hoge prijs'

In de peilingen voor de Eerste Kamer staat DENK nu op maximaal drie zetels. Kan Rutte bij DENK aankloppen? Kuzu: "Gedogen kan, maar tegen een hoge prijs. Er moet veel meer tegen racisme worden gedaan, de zorgkosten en de energierekening moeten omlaag".

Zeer waarschijnlijk krijgt DENK er na de verkiezingen dus een platform bij: de Senaat. Die zal wat meer op de Tweede Kamer gaan lijken, als het aan Öztürk ligt. "Senator Faber van de PVV mag ongestraft xenofobe teksten debiteren. Dat is straks afgelopen. Ik zal haar vaak interrumperen. We gaan merken dat DENK de Eerste Kamer binnenmarcheert."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl