NOS Nieuws

Wekdienst 18/3: pensioenacties en verdachten Kasteelmoord in hoger beroep

Goedemorgen! Misschien heb jij er al last van: de pensioenactiedag. Er wordt door meerdere bedrijven en instellingen gestaakt tijdens de spits. Er wordt overlast verwacht bij de NS, in het stads- en streekvervoer, op de snelwegen en op Schiphol. Volg ons liveblog met het laatste nieuws.

Vandaag schijnt soms de zon, er valt ook nog een bui. De wind neemt af en het wordt 7 tot 9 graden. Vanaf morgen is het rustig en overwegend droog. Het wordt dan ook wat warmer.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Natuurlijk de grote pensioenactiedag. In ons liveblog lees je het laatste nieuws.
  • De shortlist van de Libris Literatuur Prijs wordt bekend gemaakt. De prijs voor de beste Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar. De winnaar krijgt op 6 mei 50.000 euro.
  • Bij het kantoor van Uber in Amsterdam wordt gedemonstreerd door Uberchauffeurs. Chauffeurs van de taxidienst vinden dat ze worden uitgemolken. Daarnaast ervaren ze de werkdruk als te hoog.
  • In België begint het beroep van de zogenoemde 'Kasteelmoord'. Vorig jaar werd de hoofdverdachte veroordeeld tot 27 jaar cel.

Wat heb je gemist?

De politie in Australië heeft twee huizen in de deelstaat New South Wales doorzocht vanwege de terroristische aanslag in het Nieuw-Zeelandse Christchurch. Volgens Australische media woont in een van de doorzochte huizen de zus van de terrorist die vrijdag 50 mensen in en bij twee moskeeën in Christchurch doodschoot, de 28-jarige Australiër Brenton Tarrant. De dader van de aanslag kocht vorig jaar vier wapens en bijbehorende munitie via internet bij een Nieuw-Zeelandse wapenwinkel, Gun City.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Italië kampt dit jaar met een extreem lage olijfolieproductie. Met een totaal van 185.000 ton is er 57 procent minder extra vergine olijfolie geproduceerd dan vorig jaar. De lage productie komt door weerextremen in 2018 en doordat in het Zuid-Italiaanse Puglia al jarenlang de Xylella fastidiosa-bacterie olijfbomen vernielt.

Correspondent Mustafa Marghadi ging langs bij olijfolieboeren, zoals Giulia Cappelli. Door het slechte weer is zij 30 tot 40 procent van haar oogst kwijt. Bekijk hier de reportage van Marghadi:

Italiaanse boeren: olijfolie dreigt op te raken

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl