NOS Sport

HGC vernedert concurrent Amsterdam, Kampong klopt koploper

Amsterdam incasseert afstraffing op eigen veld tegen HGC

De hockeyers van Amsterdam, afgelopen seizoen nog verliezend finalist in de strijd om de landstitel, dreigen dit jaar de play-offs te missen.

Amsterdam werd op eigen veld met liefst 8-2 vernederd door directe concurrent HGC en is nu zes punten verwijderd van een plek in de bij de beste vier.

Fris HGC, zwak Amsterdam

HGC werd twee keer landskampioen (1990 en 1996), maar zakte daarna - een enkele uitzondering daargelaten - terug in de middenmoot van het vaderlandse hockey.

Liefst drie spelers en coach Jan Jorn van 't Land maakten deze zomer de overstap van HGC naar Amsterdam. Een stap hogerop, zo werd gedacht. Maar dat viel tegen.

Terwijl HGC onder oud-bondscoach Paul van Ass dit seizoen fris en vrolijk door de competitie trekt, worstelt Amsterdam de laatste tijd vooral met zichzelf. Dat kwam zondag in het Amsterdamse Bos volledig tot uiting.

De wedstrijd was nog geen minuut oud toen Wieger Schut de bal knullig verspeelde en Belgisch international Max Plennevaux kon toeslaan. Drie minuten later stond het al 2-0 via de Japanner Tanaka.

Amsterdam-coach Graham Reid (rechts) en assistent Jan Jorn van 't Land zien met lede ogen toe hoe Amsterdam vernederd wordt

HGC toonde geen genade met de klungelende Amsterdammers en zag Karst Timmer een keer en Plenneveaux, Olivier van Tongeren en Ashley Jackson zelfs nog twee keer scoren. De tegentreffers van Teun Rohof en Billy Bakker waren slechts een pleister op de wond van Amsterdam.

Amsterdam is nu zesde op de ranglijst, zes punten achter nummer vier Oranje-Rood. HGC blijft keurig derde.

Kampong wint wel van Bloemendaal

Landskampioen Kampong bracht koploper Bloemendaal de eerste nederlaag van het seizoen toe. De Utrechtse landskampioen won met 2-1 en verkleinden het verschil met de lijstaanvoerder tot drie punten.

Bloemendaal domineerde op eigen veld en dat resulteerde in een vroege openingstreffer van Thierry Brinkman.

Mede door goede reddingen van doelman David Harte bleef de achterstand in de eerste helft beperkt tot een doelpunt. Tegen alle verhoudingen in kwam Kampong vlak na het begin van de tweede helft op gelijke hoogte via Jip Janssen.

Philip Meulenbroek

Bloemendaal bleef beter, maar wist de kansen niet te verzilveren. Sterker, het was Kampong dat in de slotfase van de wedstrijd wist te scoren en er zo met de volle buit vandoor ging.

Philip Meulenbroek tikte zeven minuten voor tijd de winnende treffer binnen.

Degradatiekraker

Tilburg boekte de eerste overwinning van het seizoen door in de slotfase Almere te verslaan met 4-3 en bracht daarmee de spanning in de strijd tegen degradatie helemaal terug.

Het verschil tussen Tilburg, SCHC, Almere (allen acht punten) en Klein Zwitserland (negen) is te verwaarlozen.

Stand hoofdklasse hockey mannen

gesp-ptn
1. Bloemendaal 14-35
2. Kampong 14-32
3. HGC 14-29
4. Oranje-Rood 14-27
5. Den Bosch 14-23
6. Amsterdam 14-21
7. Rotterdam 14-20
8. Pinoké 14-14
9. Klein Zwitserland 14-9
10. Almere 14-8
11. SCHC 14-8
12. Tilburg 14-8

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl