NOS SportAangepast

Eindelijk grandslamgoud Van 't End, judovrouwen stellen teleur

Na vijf verloren grandslamfinales slaat Van 't End eindelijk toe

Judoka Noël van 't End heeft voor het eerst in zijn loopbaan goud veroverd op een grandslamtoernooi. Hij rekende in Jekaterinenburg in de eindstrijd van de finale van de klasse tot 90 kilogram af met de Georgiër Beka Gviniasjvili. Van 't End won met ippon.

De Nederlandse judoka wist al drie GP-toernooien te winnen, maar in grandslamfinales ging het al vijf keer mis. Ook nu bleef het spannend tot het einde. In de extra tijd van de finale tegen Gviniasjvili werd na het bekijken van videobeelden een waza-ari nog weggewuifd in het nadeel van Van 't End.

Even later legde hij de Georgiër alsnog op zijn rug en veroverde hij zijn eerste grandslamgoud.

Jesper Smink en Michael Korrel kwamen zondag ook in actie in Rusland, maar verloren de strijd om brons beiden met waza-ari. Vrijdag won Tornike Tsjakadoea wel een bronzen medaille.

Teleurstelling bij de vrouwen

Voor de Nederlandse judovrouwen draaide het grandslamtoernooi in Jekaterinenburg uit op een teleurstelling. Op de slotdag bleven, net als op vrijdag en zaterdag, successen uit. In totaal kwamen er dit weekend negen Nederlandse vrouwen in actie; zij wisten slechts vijf overwinningen te behalen.

Marhinde Verkerk

Marhinde Verkerk verloor zondag direct haar eersterondepartij (in de klasse tot 78 kilogram) van de Russische Antonina Sjmeleva. De Nederlandse wereldkampioene van 2009 kreeg in de extra tijd haar derde straf.

Ook voor Karen Stevenson en Tessie Savelkouls kwam het toernooi na een ronde al ten einde. Stevenson verloor met ippon van de Japanse Mao Izumi en Savelkouls moest haar meerdere erkennen in de Portugese Rochele Nunes.

Tessie Savelkouls

Op vrijdag was het voor Sanne Verhagen en Margriet Bergstra al na twee ronden gedaan. Daarnaast kwam Amber Gersjes in actie in de klasse tot 48 kilogram. Zij verloor in de eerste ronde van Tamami Yamazaki uit Japan.

Zaterdag was er ook al een snelle exit, voor Kim Polling. De viervoudig Europees kampioene werd in haar eerste partij in de klasse tot 70 kilogram verslagen door Michaela Polleres.

De beste resultaten werden geboekt door Sanne van Dijke en Sanne Vermeer. Beide judoka's bereikten de derde ronde van het toernooi.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl