Twente-aanvaller Jari Oosterwijk met Nacho in zijn armen

Makkelijke avond koploper Twente, wereldgoal in Oss

FC Twente heeft in de eerste divisie FC Volendam gemakkelijk aan de kant geschoven. De koploper had de buit in Enschede halverwege al binnen dankzij vier goals. Het werd uiteindelijk 5-0.

Achtervolger Go Ahead Eagles verspeelde bij Helmond Sport punten (1-1). Sparta, dat Almere City in de polder versloeg (3-1), is nu tweede op elf punten achterstand van de Tukkers. Nummer vier FC Den Bosch blameerde zich op bezoek bij NEC (5-0).

Tol helpt Twente

Twente, opnieuw gesteund door een vrijwel volle Grolsch Veste (26.400 toeschouwers), werd in het zadel geholpen door Marco Tol. De Volendam-aanvoerder gleed uit, verspeelde de bal en Javier Espinosa profiteerde.

Doelman Joel Drommel voorkwam vervolgens de 1-1 met een knappe reflex, waarna Twente talloze keren door de Volendamse defensie liep en voor rust nog drie keer scoorde. Ricardinho en Aitor deden dat van afstand, Peet Bijen van dichtbij.

Jari Oosterwijk, Javier Espinosa en Aitor vieren een goal van Twente

Enige smet op een verder voor Twente uitmuntende eerste helft was het uitvallen van spits Tom Boere. Hij verliet na een half uur het veld met een pijnlijke kaak.

Smeets scoort van eigen helft

De mooiste goal van de speelronde werd gemaakt bij TOP Oss en kwam op naam van Bryan Smeets, de zogeheten Ajax-beul. Door zijn gelijkmaker namens De Graafschap tijdens de laatste speelronde van 2016 werd Ajax destijds geen kampioen.

Ditmaal zat hij Jong Ajax dwars. In het Frans Heesenstadion was hij verantwoordelijk voor de openingstreffer. Amper een minuut later zorgde hij ook voor de 2-0. Een goal waar nog lang over na zal worden gepraat in Oss en omstreken.

Smeets kreeg de bal op eigen helft aangespeeld, zag de keeper ver voor zijn goal staan en besloot om van meer dan vijftig meter uit te halen. Met een ruime boog verdween de bal achter doelman Dominik Kotarski in het Amsterdamse doel. Oss won uiteindelijk met 2-1.