NOS Nieuws

Wekdienst 10/03: klimaatmars in Amsterdam en laatste dag WK shorttrack

Goedemorgen! Vandaag is de laatste dag van het WK shorttrack in het Bulgaarse Sofia en in Amsterdam is vanmiddag de Eerlijke Klimaatmars.

Het is bewolkt en het regent lange tijd. Vanavond in het noordoosten ook kans op natte sneeuw. Het wordt 3 tot 6 graden in het noorden en 10 tot 12 graden in het zuiden. De wind is eerst nog rustig, maar neemt later in de ochtend en middag in het zuiden en westen flink toe. Het verkeer daar moet rekening houden met zware windstoten.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • In Amsterdam is vanmiddag de Eerlijke Klimaatmars, georganiseerd door Milieudefensie, FNV, Greenpeace, DeGoedeZaak en de Woonbond. De betogers willen dat de politiek meer doet om klimaatverandering tegen te gaan.
  • En in Zaandam is vandaag het congres van D66. Er wordt onder meer gesproken over het klimaat en Europa. Fractievoorzitter Rob Jetten en vicepremier Kajsa Ollongren geven speeches.
  • De WK shorttrack gaat vandaag verder. Suzanne Schulting moet na haar diskwalificatie op de 1500 meter alle zeilen bijzetten om nog kans te maken op de wereldtitel. Alle wedstrijden zijn vanaf 13.00 uur live te volgen op de site, NPO 1 en NPO Radio 1.
  • En er is ook genoeg eredivisie-voetbal. Vanmiddag speelt PEC Zwolle tegen AZ, Vitesse tegen Feyenoord, FC Emmen tegen Heracles en Ajax tegen Fortuna Sittard.
Programma en uitslagen eredivisie speelronde 25

Wat heb je gemist?

De minister van Volksgezondheid van Tunesië is opgestapt, na de dood van elf pasgeboren baby's in een ziekenhuis in de hoofdstad Tunis. De baby's stierven allemaal in een tijdsbestek van 24 uur.

De Tunesische autoriteiten hebben een uitgebreid onderzoek ingesteld naar de dood van de baby's. Onder meer de medische behandelingen, de hygiëne en de organisatie van de ziekenhuisapotheek worden onderzocht. Vermoedelijk zijn de baby's gestorven aan een bloedinfectie.

Ander nieuws uit de nacht

  • In het midden van Colombia is een vliegtuig neergestort. Alle veertien inzittenden zijn omgekomen. Het toestel was een vele decennia oude DC-3 van de luchtvaartmaatschappij Laser Aereo.
  • De zoekactie naar de vermiste opvarende van een gezonken binnenvaartschip bij Vlissingen is gestaakt. Ook een zoektocht van een duiker in en om het wrak heeft niets opgeleverd, meldde de Veiligheidsregio Zeeland even na middernacht.
  • Op de flanken van de beruchte berg Nanga Parbat, in het noorden van Pakistan, zijn de lichamen gevonden van twee Europese bergbeklimmers. De Italiaan en de Schot waren al twee weken vermist.

En dan nog even dit:

Er is opnieuw discussie over een mogelijke verplaatsing van Schiphol naar een nieuw kunstmatig eiland in de Noordzee. Mocht Nederland ooit een nieuwe luchthaven op zee bouwen, dan zijn we zeker niet de eersten die dat doen, dat waren de Japanse stad Osaka en Hongkong. Al in de jaren '80 en '90 van de vorige eeuw legden ze daar luchthavens op kunstmatige eilanden in zee aan.

Bekijk hier hoe ze in Osaka en Hongkong een nieuwe luchthaven in zee bouwden en of dat te vergelijken is met een luchthaven in de Noordzee:

Schiphol naar zee verplaatsen? Zo deden ze dat in Japan en Hongkong

Fijne zondag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl