De politie onderzoekt de plek waar de motoragent Frans Meijer neer had geschoten (2-10-18)
NOS Nieuws

Geplande overval op geldwagen werd 'slechte B-film' met oude bekende

  • Sid van der Linden

    redacteur Online

  • Sid van der Linden

    redacteur Online

Verkleed als gezette PostNL-medewerkers en met plaksnorren op hielden twee mannen zich oktober vorig jaar op bij een boekwinkel in Amsterdam. Een vreemd tafereel, vonden buurtbewoners die de politie belden. En het werd nog vreemder toen de politie ontdekte wie er achter de plaksnorren verscholen gingen. Het waren Heinekenontvoerder Frans Meijer (65) en zijn zoon Rudi D. (26).

Tegen hen is vandaag respectievelijk drie en anderhalf jaar cel geëist voor het beramen van een overval op een geldwagen.

Tot een daadwerkelijke overval kwam het niet vorig jaar. Een gealarmeerde motoragent schoot Meijer neer. Volgens de agent moest hij dat wel doen, omdat Meijer naar zijn tas greep om daar een vuurwapen uit te halen.

De vader raakte zwaargewond en dat was vandaag in de rechtbank nog zichtbaar. Hij is nog altijd afhankelijk van een rollator. Tot vorige maand verbleef hij in het gevangenisziekenhuis in Scheveningen.

'Over Heineken zullen we het niet hebben'

Dat hij een van de Heinekenontvoerders is, wil hij niet meer horen. "Uw strafblad is van lang geleden en daar zullen we het maar niet meer over hebben. Iedereen hier weet waar dat over gaat", zegt de rechter. "Ik ben blij dat u dat zo zegt", lacht de 65-jarige Meijer. Het is een van de weinige keren dat hij spreekt.

Na zijn aanhouding voor de Heinekenontvoering in de jaren tachtig nam Meijer de benen naar Paraguay. Daar had hij zijn leven naar eigen zeggen gebeterd. Hij vond er een vrouw, kreeg acht kinderen en zegt god te hebben gevonden. Hoe komt zo'n man dan met een plaksnor op zijn lip in een situatie terecht die in alles lijkt op het voorbereiden van een overval?

"Ik brand van nieuwsgierigheid om te weten wat daar is gebeurd", zegt de rechter. Maar Meijer beroept zich verder op zijn zwijgrecht.

Hoe komt hij dan aan een inkomen in Paraguay? Er volgt een lange stilte. "Ik ben 65 jaar. We hebben een winkeltje, dat loopt allemaal wel." Een pensioen ontvangt hij niet, vertelt hij de rechter. "Want in Paraguay zorgt de familie voor elkaar. Al mijn kinderen werken."

Vanaf rechts: Frans Meijer, zijn zoon Rudi D. en Laurens B.

Een van zijn kinderen vergezelt hem vandaag in het verdachtenbankje. Meijers zoon Rudi ziet er keurig uit en draagt net als zijn vader een witte kraag. Rudi's kraag is vooralsnog zo wit als zijn strafblad. Meijer kreeg Rudi met zijn Paraguayaanse vrouw. Hij spreekt alleen Spaans, is getrouwd en runt een sportschool in Paraguay. Hij verdient er genoeg mee om rond te komen, vertelt hij de rechter.

Op 17 september 2018 vertrekken vader en zoon naar Nederland om familie te bezoeken. En ondanks zijn verleden "grijpt Meijer de gelegenheid toch weer aan om met een vuurwapen op pad te gaan", zegt de officier van justitie. Volgens het Openbaar Ministerie zijn de voorbereidingen voor de geldtransportoverval doordacht.

Verkleed als postbezorgers

Met een steekwagentje vol dozen wacht het tweetal bij de Primera, waar het geldtransport staat te gebeuren. De winkel is ook een PostNL-punt en Meijer en zijn zoon hebben kleding aan die lijkt op die van de postbezorgers. De dozen op de steekwagen zijn precies zo groot dat er een cassette van een geldwagen in zou passen. En dat is allemaal geen toeval, stelt de officier van justitie.

De dozen zijn bekleed met aluminiumfolie, zodat eventuele gps-trackers in de geldcassettes niet meer werken. Het folie zou het signaal blokkeren. In de omgeving staan een gestolen motor en een gehuurd busje klaar om te vluchten. De dozen hebben ook schouderbandjes, zodat ze ook op de motor vervoerd konden worden.

Misschien waren ze wel iets anders van plan.

Advocaat van Frans Meijer

Via het gehuurde busje komt er een derde verdachte in beeld. Het is Laurens B., die het busje heeft gehuurd. Hij is de zoon van Heinekenontvoerder B., een bekende van Meijer. Is dat toeval? "Ik heb de bus gehuurd en uitgeleend en ik wist niet waar het voor was", is het enige dat hij wil zeggen. Het OM vraagt om vrijspraak voor hem, omdat er niet genoeg bewijs is.

En Meijer en zijn zoon? Het wapen draagt Meijer omdat hij zich niet veilig voelt in Nederland na alle media-aandacht voor zijn zaak en die van oude bekende Willem Holleeder, voert de verdediging op. Hij wilde niet op de agent schieten, maar juist het wapen weggooien toen de agent hem aanhield.

De advocaten van de vader en zoon vinden dat er niet objectief is vastgesteld dat zij van plan waren om iets crimineels te doen die ochtend op het Van Limburg Stirumplein. "Misschien waren ze wel iets anders van plan", werpt de advocaat van Meijer op. Maar wat zijn cliënt dan wel deed op die locatie op dat tijdstip, met een plaksnor op, dat heeft zijn cliënt ook niet verteld, zegt de advocaat.

Op 22 maart oordeelt de rechtbank of de verdachten schuldig zijn en welke straf ze krijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl