NOS Nieuws

Geraffineerd en gewetenloos: het verhaal achter het Spaanse horrorverpleeghuis    

  • Etienne Verschuren

    redacteur Online

  • Etienne Verschuren

    redacteur Online

Dit weinig opzienbarende huis in Spanje bleek een 'horrorverpleeghuis'

Ouderen die onder erbarmelijke omstandigheden worden vastgehouden en op raadselachtige wijze omkomen, en een bedrag van bijna 2 miljoen euro dat hun afhandig wordt gemaakt. Het 'verpleeghuis' bij de Spaanse stad Cádiz mag met recht een horrorverpleeghuis worden genoemd. Een bejaarde Nederlandse vrouw en Duitse man konden op tijd worden gered. Vijf andere senioren overleden de afgelopen jaren onder verdachte omstandigheden.

De vermoedelijke daders, een Duits-Cubaans stel, zitten vast en het onderzoek heeft inmiddels meer feiten aan het licht gebracht. Zo is gebleken dat ze de zeven ouderen de afgelopen vier jaar vermoedelijk in totaal 1,8 miljoen euro hebben afgetroggeld. Daarmee wilden ze volgens El Mundo een hotelcomplex bouwen in de plaats El Palmar.

Alles wijst erop dat de twee doelbewust geïsoleerde en gefortuneerde ouderen uitzochten die ze vervolgens kaalplukten en in 'verpleeghuizen' opsloten onder erbarmelijke omstandigheden. Hoe konden ze zo lang hun gang gaan?

Tenerife

De Spaanse politie kwam het paar, volgens de lokale krant Diario de Cádiz Markus en Estrella geheten, vorig jaar op het spoor. Dat gebeurde door een tip van Duitse collega's: die hadden een melding gekregen van een Duitse inwoner van Tenerife. De man vermoedde dat zijn landgenote Maria Babes, een 101 jaar oude gefortuneerde vrouw die alleen woonde op het eiland, door haar verzorgers was meegenomen naar Cádiz, op het Spaanse vasteland.

Daarop vroeg de Duitse politie de Spaanse collega's naar de verblijfplaats van Babes. Er was sinds haar verdwijning niets meer van haar vernomen.

De Guardia Civil kwam erachter dat Babes inderdaad verbleef in een verpleeghuis in de buurt van Cádiz. Daar vertelde ze de politie dat ze op Tenerife in contact was gekomen met het stel. Ze was voor hen het ideale slachtoffer: een gefortuneerde vrouw op leeftijd, zonder familie in Spanje en in het bezit van vastgoed.

162.000 euro

Het stel raakt met haar bevriend en overtuigt haar om naar Cádiz te gaan, waar ze door hen zou worden verzorgd. Babes vertelt de politie dat Markus en Estrella haar vervolgens maandenlang opsloten in het 'verpleeghuis' in Chiclana de la Frontera, vlak bij Cádiz. waar ze haar ook handboeien omdeden.

Als de politie Babes vragen stelt over de verkoop van haar huis op Tenerife, weet de Duitse daar niets van. Ze ontkent stellig dat ze een handtekening heeft gezet en kan dat bewijzen: op het moment van de ondertekening lag ze namelijk in het ziekenhuis. Aan de verkoop van het huis op Tenerife had ze geen cent overgehouden.

Bovendien blijkt het stel Babes veel geld afhandig te hebben gemaakt. In oktober stond er nog een saldo van meer dan 162.000 euro op de rekening van Babes. Twee maanden later was daar nog amper 300 euro van over.

Gecremeerd

De Guardia Civil heeft nu genoeg in handen voor een arrestatiebevel voor het Duits-Cubaanse stel. De politie vraagt Babes voor de zekerheid in het verpleeghuis te blijven. Maar een dag voordat Markus en Estrella zouden worden gearresteerd, neemt het paar Babes mee.

Op 19 december vertrekken ze om 11.00 uur in de ochtend. Vijf uur later is Babes overleden. Ze sterft volgens het stel een natuurlijke dood in de auto, maar er zijn geen getuigen die dat verhaal bevestigen. Het paar zorgt ervoor dat Babes nog diezelfde dag wordt gecremeerd, volgens de politie vermoedelijk om autopsie onmogelijk te maken.

De politie houdt rekening met moord. Die dag doet de hoogbejaarde Babes nog mee aan het kerstontbijt en bespeelt ze zelfs de tamboerijn.

De Duitse Maria Babes (101) op de dag dat ze door het paar werd meegenomen en overleed

De politie vindt bij de huiszoeking bij Markus en Estrella onder meer twee vliegtickets naar Cuba en een hotelreservering. Maar belangrijker: ze komen erachter dat het stel een tweede huis heeft gehuurd, vlak bij het huis waar Babes werd vastgehouden. Daar treffen ze de Nederlandse zeventiger Elisabeth en Duitser Silvestre aan.

De ouderen zitten opgesloten in hun kamer, zijn onder invloed van medicijnen en krijgen sondevoeding, terwijl ze in staat zijn om normaal te eten. Vermoed wordt dat hun 'verzorgers' geen plannen hadden om nog voor de twee te zorgen, gezien de vliegtickets naar Cuba.

Markus en Estrella blijken nog een geraffineerde zet te hebben gedaan: om het huis van Babes op Tenerife te kunnen verkopen, namen ze Elisabeth mee naar de notaris. De Nederlandse moest doen alsof ze Babes was. Elisabeth, dertig jaar jonger dan Maria, zette haar handtekening waarmee het huis in handen kwam van Markus en Estrella. Ook wees ze het stel aan als erfgenaam.

Het Duits-Cubaanse stel zou de Nederlandse 800.000 euro afhandig hebben gemaakt, onder meer door haar huis te verkopen en haar pensioengelden op te strijken.

1,8 miljoen euro

Na de arrestatie van Markus en Estrella, een dag na het overlijden van Babes, gaat het onderzoek verder. Het stel blijkt in de afgelopen vier jaar zeker vijf andere, inmiddels overleden, buitenlandse senioren die ze 'verzorgden' geld afhandig te hebben gemaakt.

De ouderen sterven vlak nadat hun kapitaal is afgenomen. In vier jaar tijd maakt het paar in totaal meer dan 1,8 miljoen euro buit. Een Italiaanse man sterft, nadat hem naar verluidt 500.000 euro en twee eigendommen op Tenerife zijn afgetroggeld.

Het Duits-Cubaanse stel wordt onder meer verdacht van huiselijk geweld, fraude, valsheid in geschrifte, verduistering en witwassen. Ook wordt onderzocht of hen de dood van de ouderen kan worden aangerekend.

De politie heeft daarnaast vier anderen aangehouden die mogelijk samenwerkten met Markus en Estrella en er zijn nog negen andere verdachten. Zij worden onder meer verdacht van witwassen rondom de bouw van het complex in El Palmar. De bouw voor dat complex was al begonnen.

De Nederlandse Elisabeth en Duitse Silvestre verblijven sinds hun bevrijding in een verpleeghuis in Jerez de la Frontera en hun situatie is de afgelopen twee maanden flink verbeterd. Volgens de Spaanse politie heeft nog geen familielid van Elisabeth zich gemeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl