Een operatiekamer
In samenwerking met
RTV Utrecht
NOS Nieuws

Te weinig personeel voor OK, 'onervaren studenten moeten invallen'

Door een nijpend tekort aan personeel stellen het UMC Utrecht en de Utrechtse ziekenhuisketen St. Antonius operaties uit. Doordat ingrepen worden uitgesteld, groeien de wachtlijsten. Een kwart van de operatiekamers (OK's) in het universitaire ziekenhuis is niet in bedrijf, kreeg een patiënt deze week te horen.

Volgens de Landelijke Vereniging van Operatieassistenten (LVO) lijkt de nood in Utrecht hoger dan in andere delen van Nederland. Voorzitter Nicole Dreessen stelt bij RTV Utrecht dat de kwaliteit en de veiligheid onder druk staan.

"Als je een operatie ondanks een tekort aan OK-assistenten toch laat doorgaan, dan doe je het met te weinig mensen, of met de verkeerde mensen."

In het midden van het land zijn vorig jaar studenten uit de collegebanken gehaald. 'Hou jij die klem maar vast', werd er gezegd, 'want dat kun je wel'.

Nicole Dreessen, voorzitter beroepsvereniging operatieassistenten

Bij het meldpunt van de vereniging zijn meldingen binnengekomen dat onbekwaam personeel wordt ingezet. "Er is geen vijver om uit te vissen als er nieuwe medewerkers nodig zijn", legt Dreessen uit.

"In het midden van het land zijn vorig jaar studenten uit de collegebanken gehaald. 'Hou jij die klem maar vast', werd er gezegd, 'want dat kun je wel'." Ook zouden assistenten van poliklinische afdelingen worden ingezet bij operaties.

Omdat sommige ziekenhuizen zich genoodzaakt zien operatieteams aan te vullen met onvoldoende geschoold personeel pleit de LVO ervoor om beroepen als OK-assistent en anesthesiemedewerker te beschermen. Daarvoor is een petitie gestart die inmiddels meer dan 3200 keer is ondertekend.

Geen ervaring

"Het is heel logisch dat men oplossingen probeert te zoeken", zegt Dreessen, zelf al dertig jaar operatieassistent, "maar er worden nu mensen ingezet die niet zijn opgeleid, en die niet de capaciteit en ervaring hebben. Dat willen we voorkomen door om erkenning van het beroep te vragen."

Een snelle oplossing voor de grote hoeveelheid vacatures is er niet, volgens Dreessen. Afgelopen najaar is berekend dat 1086 OK-assistenten in drie tot vier jaar opgeleid moeten worden, maar daarop moeten ziekenhuizen wel zijn ingericht.

"Je kunt niet op een vakgroep van 5000 mensen ineens duizend mensen opleiden. Heel veel gebeurt in de praktijk. Daar lopen veel studenten en weinig vaste medewerkers, dus de begeleiding schiet dan tekort."

Advertentie via Ster.nl