Bij de brand kwam veel rook vrij
NOS NieuwsAangepast

Grote afvalbrand Wilp geblust, nog wel last van rook en stank

De brandweer is klaar met het blussen van de brand bij afvalverwerker Attero in Wilp, tussen Apeldoorn en Deventer. De brand brak gisteravond uit in een grote berg met afval.

Nog steeds klagen mensen over rook en stank. De veiligheidsregio IJsselland laat weten er veel telefoontjes over te krijgen. De brandweer adviseert bij overlast ramen en deuren te sluiten.

Op dronebeelden is te zien hoe de rook zich verspreidt door de omgeving:

Dronebeelden van de brand in Wilp

Omwonenden werden vannacht in een NL-Alert opgeroepen ramen en deuren dicht te houden. Bij de brand kwam dikke zwarte rook vrij. Tot vanmorgen 10.30 uur is de brandweer bezig geweest met nablussen.

De brand ontstond rond 21.00 uur gisteravond, door nog onbekende oorzaak. Vanwege de harde wind was het lastig om de brand te blussen. Er is weinig water gebruikt, vanwege "de kans op milieuschade", zegt een woordvoerder van de brandweer. Verder is zand gebruikt om het vuur te doven.

In de omgeving van de afvalverwerker zijn roetdeeltjes neergekomen die mogelijk giftig zijn. De Veiligheidsregio adviseert mensen geen gewassen uit eigen tuin te eten als er roet op zit. Ook wordt geadviseerd om speeltoestellen waar roetdeeltjes op zitten goed schoon te maken en brokstukken die mensen in het weiland vinden naar het chemisch afval te brengen.

Oorzaak van de brand

Volgens een woordvoerder van Attero is broei waarschijnlijk de oorzaak van de brand. "Zaterdagmiddag rond 17.00 uur was er nog niets aan de hand. Vervolgens merkte een opzichter de brand rond 21.00 uur op. Hij heeft direct de hulpdiensten ingeroepen. Onze medewerkers hebben daarna de brandweer geholpen door het afval uit elkaar te trekken", zegt hij tegen Omroep Gelderland.

De afvalbranche kijkt gezamenlijk naar mogelijkheden om brand door broei eerder te signaleren en te voorkomen, aldus de Attero-woordvoerder. "Dan moet je denken aan warmtebeeldcamera's en sensoren die het afval in de gaten houden."

Bij de vestiging van Attero in Wilp wordt jaarlijks zo'n 225.000 ton aan gft-afval verwerkt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl