NOS Voetbal

Peters na gewonnen penaltyserie: 'Positief blijven, zeiden we tegen elkaar'

Koster dolbij, 'maar we hadden al in de verlening moeten winnen'

Een strafschoppenserie moest uiteindelijk bepalen of AZ of Willem II de finale van het bekertoernooi zou bereiken. Willem II nam de strafschoppen beter, of eigenlijk minder slecht, en staat op 5 mei in de finale tegen Ajax.

"Penalty's zijn een loterij", haalde Willem II-trainer Adrie Koster een klassiek voetbalcliché uit de kast. "Je weet niet hoe het uitpakt. We hebben erop getraind, maar je weet het nooit."

Zes van de negen penalty's werden gemist, namens AZ scoorde alleen Oussama Idrissi. Trainer John van den Brom: "De stafschoppen werden slecht genomen of er is goed gekeept. Als je als keeper drie ballen klemvast hebt, is de conclusie: slecht genomen."

Een verklaring daarvoor had Van den Brom niet. "Het waren de vaste penaltynemers, daar was geen discussie over. Maar als vier van de vijf spelers missen, is dat bizar."

Van den Brom na verloren strafschoppenserie: 'Vier van de vijf missen is bizar'

Koster was trots op het spel van zijn ploeg. "We hebben een geweldige pot neergelegd. De eerste helft was niet geweldig, maar dat hebben we rechtgezet in de rust. Ook in de verlenging was het goed, eigenlijk moet je dan al winnen."

'Het heft in eigen hand genomen'

Ook Willem II- aanvoerder Jordens Peters liep met een grote glimlach van het veld. "We hebben de hele wedstrijd weinig weggegeven, maar ik vond ons wel slordig aan de bal. Dat hebben we in de rust gezegd. Daarna namen we het heft in eigen hand en we zijn niet meer opgehouden tot de 120ste minuut."

De betere ploeg zijn en toch verliezen na penalty's, dat wilde Peters voorkomen. "Het gevoel bekroop me heel even, maar we zeiden gelijk tegen elkaar: positief blijven, de wedstrijd begint eigenlijk nu pas. Misschien dat dat de sleutel was."

Peters zei voor strafschoppen tegen ploeggenoten: 'De wedstrijd begint nu pas'

Peters weet dat zijn ploeg ondertussen ook nog moet vechten om in de eredivisie te blijven. "Een finale halen is leuk, maar je moet eerst zorgen dat je veilig bent. Dan kan het vizier steeds meer op de finale." Willem II staat momenteel vier punten boven Emmen, dat zestiende staat.

Koster: "De competitie is zeker zo belangrijk, maar dit moet wel een boost geven. We zijn tot veel in staat, zeker als je drie keer van AZ kan winnen", doelde hij nog op de eerdere twee overwinningen op de Alkmaarders in de competitie.

Thomas Meissner en Jordens Peters

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl