Studio Voetbal van zondag 17 februari

'Van Bommel is de absolute baas bij PSV, Ten Hag niet bij Ajax'

"Mark van Bommel is de absolute baas bij PSV, daar twijfelt niemand aan. Ik denk dat er over de rol van Erik ten Hag als baas bij Ajax wel getwijfeld wordt."

Aan het woord is Pierre van Hooijdonk. In Studio Voetbal zoekt hij naar de verschillen tussen PSV en Ajax, de twee clubs die dit seizoen om de landstitel strijden. "Van Bommel durft impopulaire maatregelen te nemen", stelt de analist.

Om zijn woorden kracht bij te zetten, geeft Van Hooijdonk een voorbeeld. "Gastón Pereiro scoort en Van Bommel wisselt hem. Terwijl het een ongeschreven regel is om iemand die heeft gescoord te laten staan."

'Van Bommel is de absolute baas, Ten Hag niet'

Volgens de oud-spits straalt de PSV-coach daarmee uit dat hij de touwtjes in handen heeft, terwijl bij Ajax Ten Hag nogal schippert op het gebied van wissels. "Hij haalde tegen NAC Dusan Tadic eraf bij een 4-0 stand. Dat is makkelijk, dan vindt niemand het erg."

De bij Ajax opgeleide Rafael van der Vaart is het met zijn collega-analist eens. "Dat zie je ook aan de wissels van Donny van de Beek. Hij is de motor van Ajax, maar wordt vaak eruit gehaald. Dat is de makkelijkste keuze voor een trainer. Als je Hakim Ziyech wisselt, heb je een week lang een probleem."

Ajax oogt minder stabiel dan PSV, is de lezing van AD-journalist Sjoerd Mossou. "Als PSV slecht is - zoals tegen sc Heerenveen - krijgen ze een 5,5 als rapportcijfer. Bij Ajax schommelt dat tussen een 4 - tegen Heracles en Feyenoord - en een 9, zoals tegen Real."

'Ik zie Sneijder nog kijken naar Ramos zo van: wat doe je hier, pik?'

De Amsterdammers mogen midweeks het eerste duel in de achtste finales van de Champions League weliswaar met 2-1 verloren hebben van Real Madrid, aan tafel oogsten de Ajacieden niets dan lof voor hun Europese optreden.

"Och, wat heb ik genoten", zegt Van der Vaart, die graag Ziyech eruit wil lichten. "Voor mij is hij de absolute sterspeler. Als je hem ziet ziet lopen, zo laconiek, dan denk je weleens: die heeft een draai om zijn oren nodig. Maar hij werkt ook voor de ploeg."

De creatieve middenvelder van weleer, die in het verleden ook voor Real Madrid uitkwam, vertelt een anekdote over Sergio Ramos, inmiddels de aanvoerder van de Spaanse grootmacht.

"Toen ik met hem speelde, was hij een jaar of twintig en was hij ook de ene week fantastisch en de andere week ondermaats. Hij kwam weleens bij een vrije trap staan en ik zie Wesley Sneijder nog kijken van: wat kom je doen, pik? Maar nu staat Ramos er elk duel. Dat moeten de jonge jongens van Ajax nog maar leren."

Van Hooijdonk bij NAC

Van Hooijdonk werd ook nog gevraagd naar zijn werkzaamheden bij NAC Breda. De oud-spits van de club was de laatste maanden actief als adviseur van de club waar hij als speler vier seizoenen voor uitkwam.

Vanaf november hield hij zich samen met manager jeugdopleiding Tim Gilissen, aandeelhouder Cor van Rooij en hoofdtrainer Mitchell van der Gaag bezig met het aan- en verkoopbeleid. Zijn taak zit er nu op bij de hekkensluiter van de eredivisie.

Van Hooijdonk: 'NAC vroeg me te blijven, maar het is niet te combineren'

"NAC heeft me gevraagd om te blijven, maar ik kan het niet combineren met mijn baan als NOS-analist", stelt Van Hooijdonk. "Ik wil hier onafhankelijk kunnen blijven zitten en mijn mening geven. Dat gaat gewoon niet samen."

De Brabanders zijn sinds het ontslag van Hans Smulders eind september nog altijd op zoek naar een technisch manager. Mossou: "Het feit dat de club nu zo instabiel is, heeft dat een rol gespeeld in je beslissing?"

"Nee, dat is geen factor geweest", antwoordt Van Hooijdonk. "Ik kan het gewoon niet combineren met mijn baan bij de NOS."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl