Nicolo Zaniolo was de grote man aan de kant van AS Roma

Primeur Zaniolo helpt AS Roma aan thuiszege op FC Porto

AS Roma heeft in de achtste finales van de Champions League een voorsprong genomen op FC Porto. De Italianen wonnen de thuiswedstrijd met 2-1.

De Romeinen begonnen met Justin Kluivert op de bank. Rick Karsdorp, de laatste weken basisspeler in Italië, ontbrak wegens een blessure.

De Champions League maakte vanavond voor het eerst kennis met de VAR. Frappant detail: in Rome was Danny Makkelie scheidsrechter, terwijl Pol van Boekel fungeerde als VAR. In omgekeerde volgorde hadden die twee afgelopen weekend ook de leiding bij het veelbesproken duel tussen FC Utrecht en PSV.

Scheidsrechter Danny Makkelie in discussie met Roma-aanvoerder Daniele De Rossi

Beide ploegen waren niet van zins veel risico's te nemen. Pas in de 38ste minuut viel de eerste kans te noteren: Roma-spits Edin Dzeko speelde zich mooi vrij, maar raakte de paal.

Door twee goals van Nicolo Zaniolo na de rust leek de thuisploeg op rozen te zitten. Het 19-jarige toptalent werd bij de 1-0 bediend door Dzeko en reageerde bij de 2-0 alert nadat wederom Dzeko de paal had geraakt.

Zaniolo zorgde met zijn goals voor een primeur. Hij is de jongste Italiaanse voetballer die twee keer wist te scoren in een wedstrijd in de Champions League.

Niet veel later had Porto echter de gewenste uitgoal: Adrian kreeg de bal met wat geluk en schoot op randje van buitenspel binnen.

Kluivert invaller

In blessuretijd kwam Kluivert nog als invaller het veld in, maar de oud-Ajacied wist in de schamele minuten die hem gegund werden niet op te vallen.