Oud-wielrenster Petra de Bruin

NOC*NSF steunt misbruikslachtoffer Petra de Bruin

Sportkoepel NOC*NSF gaat oud-profwielrenster Petra de Bruin financieel helpen na het jarenlange misbruik tijdens haar wielercarrière. Dat schrijft NRC. Het lijkt de eerste tegemoetkoming van de sportwereld naar misbruikslachtoffers.

Twee jaar geleden vertelde De Bruin aan Nieuwsuur dat ze tijdens haar carrière jarenlang seksueel is misbruikt. Dat begon toen ze nog minderjarig was. Na tientallen jaren innerlijke strijd kwam ze met haar verhaal naar buiten.

Maar de verwachte steun uit de sportwereld bleef uit, terwijl ze had gehoopt op begrip en erkenning voor wat haar is overkomen. De eerste maanden na het openbaren van haar verhaal voelt De Bruin zich goed, maar daarna volgt een dieptepunt: ze raakt in een zware depressie.

Nu komen er eindelijk begeleiding en excuses van NOC*NSF, nadat De Bruin samen met een jurist een brief opstelde waarin ze de organisatie verzoekt om steun. De voormalige Sportvrouw van het Jaar vertelt tegen NRC dat het NOC*NSF alle rekeningen van haar haptonoom heeft betaald en ook nieuwe behandelingen gaat vergoeden. Ook krijgt ze therapie bij een klinisch psycholoog en start ze een loopbaantraject via de koepel.

Eerste financiële tegemoetkoming

"De sportkoepel heeft niet eerder financiële compensatie aan een sporter gegeven. Maar de regeling met Petra de Bruin legt de focus op geld, terwijl het de meeste slachtoffers niet om het geld gaat, maar om de kwaliteit van hun leven. Mensen willen hun leven terug", zegt Iva Bicanic, hoofd Centrum Seksueel Geweld.

Het verhaal van De Bruin bracht ook bij andere sporters verhalen los. NRC meldt dat zich de afgelopen twee jaar ongeveer honderd sporters zich bij het Schadefonds Geweldsmisdrijven van Slachtofferhulp Nederland hebben gemeld, 10 procent daarvan heeft behoefte aan een financiële tegemoetkoming.

"Maar 100 aanmeldingen in twee jaar tijd, dat is het topje van de ijsberg", zegt Bicanic. "10 procent daarvan wil een schadevergoeding, dus vijf mensen per jaar. Waar hebben we het over? Het is echt niet zo dat men bang hoeft te zijn voor rijen slachtoffers, want die komen niet."

Maar een handjevol sporters maakt zichzelf kenbaar als slachtoffer.

Iva Bicanic, hoofd centrum seksueel geweld

Bicanic zou liever zien dat meer mensen zich aanmelden. "Heel weinig mensen durven of willen aangifte doen. Was het maar waar dat er rijen mensen aangifte deden. De meesten komen er nooit mee, en dan nog pas als ze volwassen zijn."

"Het zijn dus maar een handjevol sporters die zichzelf kenbaar maken als slachtoffer. Als iemand dan aangeeft behoefte te hebben aan financiële compensatie, geef het dan. Als iemand (medische) hulp nodig heeft of een advocaat, regel het dan. Als daar een speciaal fonds voor nodig is, roep dat dan in het leven. Het gaat vooral om erkenning en goede hulp: deze mensen zijn getroffen in hun hele leven, hun werk, hun relatie, ze kunnen moeilijk slapen en hebben seksuele problemen. Daar is wat aan te doen met traumabehandeling."

Het ging de Bruin met name om erkenning van NOC*NSF en van de wielerbond, zegt ze vorig jaar tegen Nieuwsuur. Maar de erkenning van die laatste partij blijft nog steeds uit. "Dat er zoveel weerstand zit, ook bij NOC*NSF, komt omdat misbruik een ongemakkelijke realiteit is", zegt Bicanic. "Men wil er niet mee geconfronteerd worden en wendt het hoofd af; daar weten slachtoffers alles van. Misbruik gebeurt in het geheim, het is anno 2019 nog steeds een taboe, en slachtoffers komen er niet mee naar buiten. Dat is het mysterie van seksueel misbruik."

Reportage en gesprek: Petra de Bruin krijgt steun NOC*NSF

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl