NOS Nieuws

Burgers' Zoo doet koraal cadeau aan Engelse aquaria

Driehonderd koralen, anemonen en vissen uit Burgers' Zoo vertrekken vandaag naar Engeland. De Arnhemse dierentuin doet ze cadeau aan het London Aquarium en Chester Zoo.

Burgers' Zoo heeft de koralen zelf gekweekt in een bassin van 750.000 liter water. Dat ging zo goed, dat het koraal nu 'gesnoeid' moet worden. En dus besloot de dierentuin een deel van het koraal weg te geven aan de Engelsen.

Koralen ruziën met elkaar

"Als koralen te dicht tegen elkaar aan groeien gaan ze 'ruziën' en elkaar negatief beïnvloeden", vertelt Burgers' Zoo-bioloog Max Janse. Hij is trots dat hij nu een deel kan afstaan en dat het koraal straks op meerdere plekken in Europa te zien is.

Europese dierentuinen hebben nog geen officiële kweekprogramma's voor koraal, maar wisselen onderling wel koraal uit. "Als wij ons koraal aan Engeland geven, betekent dat dat die dierentuinen hun koraal niet meer uit het wild hoeven te halen. En als ik zie hoe slecht het is gesteld met dat natuurlijke koraal, is dat extra belangrijk", vertelt Janse.

Een duiker 'oogst' koraal in de bassins van Burgers' Zoo

Vandaag wordt het koraal samen met medewerkers van Sea Life Londen op transport gezet. En dat is nog best spannend, vertelt Janse. "Dit is de eerste keer dat we zoveel koraal in één keer gaan vervoeren. Het koraal is erg kwetsbaar en lastig om in leven te houden." Ieder stuk koraal wordt daarom apart verpakt in een zak met water en zuurstof.

In Engeland staat vervolgens al een bassin met een basis klaar. Die basis wordt gevormd door steenkoralen, die een stevig kalkachtig skelet bouwen waar het Arnhemse koraal zich aan kan hechten. In Londen komen uiteindelijk 170 steenkoralen en 90 zachte koralen terecht, in Chester Zoo gaat het om 10 koralen en 10 zeeanemonen.

Max Janse zei het al: het gaat niet goed met koraalriffen. Eerder maakten we deze special over afstervend koraal:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl