NOS Nieuws

LinkedIn censureert en herstelt profielen critici in China

Voor de tweede keer in een week tijd blijkt LinkedIn een profiel van een criticus in China op zwart te hebben gezet, om het vervolgens weer te herstellen. Dat schrijft BuzzFeed News. In beide gevallen zegt LinkedIn dat het om een fout gaat.

Op Kerstavond kreeg Peter Humphrey van het zakelijke netwerk het bericht dat zijn pagina vanwege de "aanwezigheid van specifieke content" niet zichtbaar was in China. Na vragen van de nieuwssite bij LinkedIn werd zijn profiel weer zichtbaar in het land.

Humphrey onderzoekt bedrijfsfraude en heeft samen met zijn vrouw Yu Yhingzeng 23 maanden in een Chinese cel gezeten. Volgens een rechtbank waren ze op illegale wijze aan privégegevens van Chinese burgers gekomen. De 62-jarige onderzoeker, die in het Verenigd Koninkrijk woont, ontkent dat dit is gebeurd.

Aanklacht tegen Chinese staats-tv

Sinds zijn vrijlating is Humphrey zeer kritisch op de Chinese overheid. Daarnaast heeft hij een aanklacht ingediend bij de Britse toezichthouder op de media omdat de Chinese staats-tv een Britse uitzendlicentie heeft gekregen. De Chinese staats-tv zond eerder een gedwongen bekentenis van hem uit.

Humphrey denkt dat een bericht over die klacht op LinkedIn de reden is geweest dat zijn profiel niet meer zichtbaar was in China, zegt hij tegen BuzzFeed News.

Mensenrechtenactivist

Afgelopen donderdag haalde LinkedIn ook al korte tijd het profiel van de Chinese mensenrechtenactivist Zhou Fengsuo offline. Ook zijn profiel ging op zwart vanwege specifieke content.

Fengsuo is een van de leiders van de studentenprotesten in 1989 op het Plein van de Hemelse Vrede in Peking. Tegenwoordig is hij een van de oprichters van een organisatie die zich inzet voor onder meer politieke gevangenen en woont hij in New York.

Volgens BuzzFeed News leidden vragen van de South China Morning Post bij LinkedIn ertoe dat zijn profiel snel werd hersteld.

Het is onduidelijk waarom LinkedIn er tot twee keer toe voor koos om de berichten offline te halen. In de berichten die Humphrey en Fengsuo kregen van LinkedIn wordt niet gespecificeerd welk bericht de oorzaak is. Wel staat onderin het bericht dat het bedrijf "vrijheid van expressie krachtig ondersteunt", maar dat het zich tegelijkertijd aan de eisen van de Chinese overheid moet houden.

De NOS heeft LinkedIn gevraagd om een nadere toelichting, maar het bedrijf heeft nog niet gereageerd.

Weerbarstige relatie

De relatie tussen Amerikaanse techbedrijven en China is al jaren weerbarstig. Zo zijn Facebook en Googles zoekmachine niet beschikbaar in het land. Die laatste internetgigant werkte aan een terugkeer, maar lijkt die plannen na hevige kritiek in de ijskast te hebben gezet.

Voor Apple is China tegenwoordig een zeer belangrijke handelspartner en het verwijdert op verzoek bijvoorbeeld apps. Zo werd begin 2017 de app van The New York Times uit de Chinese App Store gehaald.

Overigens is China niet het enige land dat eist dat techbedrijven content op verzoek verwijderen. Saudi-Arabië vroeg Netflix vorige week een aflevering van een comedian, die ging over de dood van de journalist Khashoggi, niet langer beschikbaar te maken in het land. Daar gaf het bedrijf gehoor aan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl