Medewerker in de verffabriek
NOS Nieuws

Bonden en AkzoNobel komen eruit: nieuw cao-akkoord

Na veel protest en stakingen ligt er een nieuw cao-akkoord voor de werknemers van chemieconcern AkzoNobel. De bonden hebben ermee ingestemd.

Werknemers krijgen met terugwerkende kracht vanaf 1 juli een salarisverhoging van 2,5 procent. Per juli komend jaar komt er nog 2,75 procent bij en het jaar erop nog 1,35 procent. De bonden hadden 3,5 procent per jaar geëist.

Verder ontvangt iedereen een eenmalige uitkering van 2250 euro bruto. Mocht het bedrijf in 2020 goed presteren, dan komt er nog 500 euro bruto bij. De nieuwe cao loopt tot eind 2021.

Geen bijstorting pensioen

Er lag al enkele weken een eindbod van AkzoNobel, maar de vakbondsleden moesten daar nog mee instemmen. "Uiteindelijk heeft de meerderheid van de leden ingestemd", zegt Chris van Loon van vakbond VMHP, die naast vakbond FNV voor het akkoord tekende.

Eerder voerden werknemers nog actie, onder meer omdat ze eisten dat het chemiebedrijf eenmalig 400 miljoen euro in het pensioenfonds zou bijstorten. Die bijstorting komt er onder het nu bereikte akkoord niet.

"Teleurstellend", vind Van Loon. Toch was het voor zijn leden geen reden om nu niet met het akkoord in te stemmen. "Ze vonden het niet verantwoord om de acties voort te zetten."

Vakbond FNV was niet bereikbaar voor commentaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl