Een vrachtwagen rijdt van een veerboot in het Britse Harwich dat buiten het Schengen-gebied ligt
NOS Nieuws

Toezichthouder: politie beschermt gegevens nog steeds niet goed

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft de politie opnieuw op de vingers getikt vanwege de slechte beveiliging van data. Onbevoegde medewerkers van de Nationale Politie kunnen volgens de toezichthouder nog steeds persoonsgegevens inzien.

Het gaat om de data die zijn opgeslagen in het systeem waarmee personen en goederen worden gecontroleerd die de Schengenzone in of uit gaan. Volgens de AP is de controle van de logbestanden niet goed. Daardoor kunnen ook onbevoegde medewerkers ongezien in het systeem kijken.

De autoriteit stelde in 2015 een onderzoek in. In september van dit jaar moest de politie een dwangsom van 40.000 euro betalen vanwege de gebrekkige beveiliging. De Nationale Politie had daarvoor al zes maanden de tijd gekregen om maatregelen te nemen.

Politiegegevens moeten gewoon goed beschermd zijn.

Voorzitter Aleid Wolfsen, Autoriteit Persoonsgegevens

Volgens de AP zijn er wel wat aanpassingen gedaan, maar is de beveiliging nog steeds niet streng genoeg. "Politiegegevens moeten gewoon goed beschermd zijn", zegt voorzitter Aleid Wolfsen. "Daarom leggen wij opnieuw een last onder dwangsom op, die een stuk hoger is dan de vorige keer."

Als de landelijke politie dit op 4 februari nog steeds niet goed geregeld heeft, moet opnieuw een boete worden betaald. Die bedraagt minimaal 50.000 euro en kan oplopen tot 320.000 euro als extra maatregelen uitblijven.

De Nationale Politie stelt dat de beveiliging al flink is verbeterd. Volgens de politie ontbreekt het nog aan één aspect en zijn de gegevens op dit moment al goed beschermd. De politie is in overleg met de AP en is bereid de beveiliging verder aan te scherpen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl