Jan Ykema
NOS Schaatsen

Oud-schaatser Ykema kreeg doping aangeboden: 'Heb het spul nooit gebruikt'

Drie weken na het verhaal dat in de jaren 80 een koffertje met urinestalen van schaatssters Yvonne van Gennip en Ria Visser op raadselachtige wijze verdween uit het ziekenhuis in Nijmegen, is de schaatswereld opnieuw in verlegenheid gebracht. En opnieuw gaat het om een zaak uit de jaren 80.

De Volkskrant meldt dat twee voormalig profschaatsers doping aangeboden hebben gekregen van Rob Pluijmers, arts van schaatsbond KNSB. Een van die schaatsers is Jan Ykema, winnaar van olympisch zilver in 1988. De andere wil het liefst anoniem blijven.

Bondsarts Pluijmers lijkt de grote spil in het verhaal. Als schaatser had Ykema dan ook vaak met hem te maken. Doping kwam destijds enkele keren voor in gesprekken tussen beide heren.

"Eén keer heeft Pluijmers tegen mij gezegd: 'Luister, je moet niet op eigen houtje klooien. Dat is gevaarlijk. Als je daarmee verder wil moet je je tot mij wenden'", reageert Ykema in het Radio 1 Journaal op NPO Radio 1.

'Kreeg elke drie weken een spuit'

"Ik kreeg ook elke drie weken van Pluijmers een spuit. Dat was vitamine D en neurobion (een multi-vitamine, red.) en ik weet niet allemaal. Tuurlijk hebben wij gevraagd wat het was. Maar het kan natuurlijk ook zijn dat hij iets heeft gegeven waar we zelf geen weet van hadden. "

Bang voor reacties uit de schaatswereld is Ykema niet. "Er zullen vast mensen nu zeggen: wat maak jij nou? Maar ik ben gewoon open en wil dat de waarheid boven water komt."

'Nooit pilletjes gezien'

"Ik heb in de schaatsploeg nooit meegemaakt dat wij voorlichting kregen over doping. Ik heb ook nooit pilletjes gezien", aldus Ykema.

"Had ik er meer van geweten, dan was ik er wellicht vatbaar voor geweest in die tijd. Wij hadden begin jaren 80 een gigantische achterstand op de Russen en de Oost-Duitsers, die toen waarschijnlijk wel gebruikt hebben."

Jan Ykema (midden) met zijn zilveren olympische medaille

Ykema ontkent zelf ooit gebruik te hebben gemaakt van doping. De nu 55-jarige oud-schaatser wil juist naar buiten toe zo open mogelijk zijn.

"Als ik daar destijds op in was gegaan, was dit verhaal van mijn kant niet in de publiciteit gekomen. Ik doe aan waarheidsbevinding en hoop dat iedereen zijn verhaal gaat doen. Dan kom je er gauw genoeg achter wat de waarheid is geweest", aldus Ykema, die met terugwerkende kracht anders terugkijkt op de situatie van toen.

"Jaren later voel ik mij misschien nog wel de sufferd van de jaren 80. Want wie zijn nou de winnaars uit die tijd? Dat zijn de mensen die wel gebruikt hebben en die niet betrapt zijn. Ik heb het spul nooit gebruikt. Heb het ook niet gezien. Er was bij ons geen drugscultuur."

Jan Ykema tijdens de Spelen van Calgary in 1988

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl