Duikers tijdens een oefening in het Noordzeekanaal
NOS Nieuws

Mensen redden uit het water: 'Stop, denk, doe', zeggen deskundigen

  • Danny van Zeggelaar

    redacteur Online

  • Danny van Zeggelaar

    redacteur Online

"Een afschuwelijk drama", "wat een dappere man", "een held": op sociale media staan veel mensen stil bij de verkeersregelaar die om het leven kwam bij een poging om een vrouw uit het water te redden. De man van 51 was de Hollandsche IJssel ingesprongen en verdween daarna; duikers vonden zijn lichaam enkele uren later.

De familie haalt steun uit de vele reacties, meldt het AD. De krant heeft met de zoon van de verkeersregelaar gesproken.

"Ik ben trots op hem en al die reacties maken mij sterker. Ik vind het goed dat hij die mevrouw achterna is gesprongen. De wereld heeft zulke mensen nodig. Hij had de vrouw ook kunnen redden. Het is helaas anders afgelopen. Dat is het lot."

De 51-jarige man, Salih Ugur Papadogan, werkte volgens de zoon pas een paar maanden als verkeersregelaar, hij zou het werk gedaan hebben om zijn uitkering te behouden. Dat zijn vader probeerde om de vrouw te redden, verbaast hem niet. "Het is typisch iets voor mijn vader om te doen. Hij stond altijd klaar voor een ander en heeft ons geleerd om altijd te delen en je in te zetten voor andere mensen."

De omgekomen verkeersregelaar Salih Ugur Papadogan

Het gebeurt helaas vaker dat redders een poging om iemand uit het water te halen met hun leven moeten bekopen. Zo verdronk in oktober in Israël een 55-jarige man uit Gelderland toen hij kinderen wilde redden. Die werden uiteindelijk zelf uit het water gehaald, maar de Nederlander verdronk zelf in de golven. Op Texel verdronk in augustus een 50-jarige man toen hij zijn zoontje uit het water wilde redden.

Mensen moeten zich twee keer bedenken voor ze aan een reddingspoging beginnen. "Wij adviseren mensen om maar één ding te doen", zegt Rob Dijkstra van de brandweer Gooi en Vechtstreek. Hij was 34 jaar duiker. "En dat is melding maken bij de hulpdiensten."

Gevaar

Volgens Dijkstra blijken op het oog overzichtelijke situaties ingewikkelder als je eenmaal in het water ligt. "Het water kan in de zomer bijvoorbeeld aan de oppervlakte best warm zijn, maar als je een halve meter of meter omlaag gaat is het 10 graden kouder. In zee hebben mensen bovendien last van de sterke stromingen en in een Amsterdamse gracht liggen onder het water fietsen of winkelwagentjes waar je door geblesseerd raakt."

Onderkoeld

In de winter is er nóg een gevaar: de kou. Iemand raakt snel onderkoeld. "Stel dat je überhaupt bij een auto die in het water is gereden kunt komen, dan moet je nog eens de mensen eruit zien te halen. Het is geen zwembad, je hebt geen trappetjes. Je kan er niet achteraan. Dat red je niet", vertelt Dijkstra. "Ook moet je dan watertrappelen met iemand in je armen. "Probeer dat maar eens met kleding en schoenen aan. Hoe lang houdt u dat vol?"

Phil Rustell van Duikcentrum Loosdrecht sluit zich aan bij de woorden van Dijkstra. "Stop, denk, doe", is zijn advies. "Het advies is niet in het water springen zonder eerst aan je eigen veiligheid te denken. Het is een natuurlijke menselijke reactie om er achteraan te springen. Maar het enige wat je creëert, is meer slachtoffers."

Je moet iemand uit het water halen als een porseleinen kopje.

Rob Dijkstra, brandweer

Bij de brandweer is het uitgangspunt dat een persoon binnen een uur uit het water gered moet worden. In principe heeft de brandweer genoeg tijd om binnen dat uur ter plaatse te zijn. "Dan heb je nog de kans om het te overleven", zegt Dijkstra. "Als de behandeling goed verloopt, met een goede reanimatie."

Iemand die te water is geraakt moet heel voorzichtig worden gered. Dijkstra: "Stoot je zo'n persoon, dan stoot je hem of haar mogelijk dood. Je moet iemand echt uit het water halen als een porseleinen kopje, en horizontaal."

Wollen kleding

Brandweerduikers zijn intensief getraind om mensen uit het water te halen, legt Dijkstra uit. "Dat gebeurt elke week. We hebben oefenavonden en oefendagen, onder meer in open water en zwembaden." In deze periode wordt ook getraind op ijsongevallen. "Onder het ijs duiken is best belastend."

Het gevaar voor onderkoeling is, zeker in deze tijd van het jaar, reëel. "Wij houden onszelf warm met de kleding", aldus Dijkstra. "We hebben droge pakken met daaronder wollen kleding. Binnen drie minuten kunnen wij het water in."

Ook als geoefend duiker is een reddingsactie heel anders dan regulier duiken. Rustell: "Pas bij reddingsduiken leer je echt dat principe stoppen-denken-doen. Eerst evalueren. En dan pas actie ondernemen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl