Raymond van Barneveld
NOS Sport

Van Barneveld terug naar kelder van het darts? 'Hij heeft geen keus'

Hoe is het met Raymond van Barneveld een dag na zijn ontluisterende nederlaag bij het WK darts in Londen? Die prangende vraag blijft vooralsnog onbeantwoord. 'Barney' is niet beschikbaar voor interviews, daarvoor is de klap te hard aangekomen.

"Dit doet wel even pijn", laat zijn manager Jaco van Bodegom telefonisch weten vlak voor de terugreis naar Nederland. Een jaar eerder stoppen met darten dan gepland, lijkt niet aan de orde.

Veroordeeld tot kleinere vloertoernooien

'Barney' had in Londen de halve finales moeten halen om niet uit de topzestien van de wereldranglijst te vallen, maar hij verloor al in de tweede ronde. Nu is hij in zijn laatste jaar als professioneel darter veroordeeld tot de anonimiteit van kleine vloertoernooien, zonder tv-camera's en publiek, om zich te plaatsen voor de grote televisietoernooien en zo zicht te houden op het WK van volgend jaar.

Kan Van Barneveld dat als vijfvoudig wereldkampioen nog wel opbrengen? "Hij heeft geen keus. We waren hier al op voorbereid, want om de halve finales te halen had Raymond waarschijnlijk ook langs Michael van Gerwen en Adrian Lewis gemoeten", zegt Van Bodegom.

Van Gerwen denkt niet dat Van Barneveld zich nog kan opladen voor kleine toernooien. "Die batterij is eruit gehaald en die is niet meer terug te douwen", zei Van Gerwen bij RTL7. Zelf twitterde 'Barney' dat hij "er alles aan gaat doen om er volgend jaar weer bij te zijn" op het WK.

Maar leuk is het natuurlijk niet, die vloertoernooien. Van Bodegom: "We hebben die kleine toernooien tot nu toe juist gemeden. Je moet dan heel veel wedstrijden spelen op een dag. Raymond is 51 jaar, dat gaat niet meer zo soepel."

Premier League of WK

Er is een aantal grote lucratieve toernooien waar Van Barneveld een wildcard voor kan krijgen: de Premier League, de World Series of Darts en de PDC World Cup of Darts. Zijn niveau valt tegen, maar met Van Barneveld als uithangbord verkoopt de organisatie wel meer kaarten.

Met die wildcards kan 'Barney' veel geld verdienen, maar dan mist hij wel vloertoernooien waarmee hij kan klimmen op de ranglijst om het WK te halen.

Om zijn afscheidsjaar nog wat glans te geven zal Van Barneveld dus waarschijnlijk een keuze moeten maken tussen de twee grootste podia in de sport: de Premier League óf het WK? En dat is een duivels dilemma.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl