Real-icoon Butragueño: 'Balbezit en aanvallen, daarin lijkt Ajax op ons'

Real-icoon Butragueño blikt vooruit op confrontatie met Ajax

Dat Ajax zich op grond van de verrichtingen in de groepsfase van de Champions League een van de smaakmakers van het huidige Europese voetbal mag noemen, is gelet op woorden van Real Madrid-vicevoorzitter Emilio Butragueño een understatement.

In reactie op de loting voor de achtste finales, waarin Ajax en Real aan elkaar werden gekoppeld, trok hij een opvallende parallel tussen beide ploegen.

"Ze hebben graag balbezit en spelen aanvallend, daarin lijken ze op ons", zei Butragueño, die zelf van 1984 tot en met 1995 in het eerste elftal van Real Madrid speelde.

Met 341 wedstrijden en 123 goals wordt hij tot de iconen van de club gerekend. Butragueño werd zes keer kampioen met Real, maar won nooit de Europa Cup I/Champions League.

Emilio Butragueño in actie tijdens PSV-Real Madrid in maart 1989 in de kwartfinales van de Europa Cup 1

Ajax en Real Madrid speelden tot dusver twaalf keer tegen elkaar in Europees verband, voor het eerst in het seizoen 1967/19168 en voor het laatst in de jaargang 2012/2013.

En steevast was dat in het kader van het belangrijkste Europese bekertoernooi, de Europa Cup I en de daaruit voortgekomen Champions League.

De laatste keer dat Ajax de beste was in de onderlinge confrontatie, was in het seizoen 1995/1996.

Onder leiding van Louis van Gaal wonnen de Amsterdammers destijds in de groepsfase met 1-0 en 2-0, om vervolgens door te stoten naar de finale waarin na strafschoppen verloren werd van Juventus.

Edgar Davids (rechts) in duel met Luis Enrique tijdens Real Madrid-Ajax in november 1995

Het huidige Ajax maakt indruk op Butragueño. "Ajax speelt dit seizoen heel goed. Ze spelen heel dynamisch, ze hebben het geweldig gedaan in de groepsfase. Ze spelen aanvallend, daarin lijken ze op ons. Dus het spel controleren en balbezit houden, wordt cruciaal in deze confrontatie."

Als er een jaar is dat je als Ajax van Real Madrid kan winnen, dan is het dit seizoen.

Spanje-correspondent Edwin Winkels

Edwin Winkels, die als correspondent in Spanje werkt, vindt dat Ajax zich een goede kans mag toedichten tegen de Madrilenen. "Als er een jaar is dat je als Ajax van Real Madrid kan winnen, dan is het dit seizoen. Het is crisis bij Real. Ze zullen niet direct heel bang voor Ajax zijn, maar Real is kwetsbaar."

Volgens Winkels wordt in Madrid het vertrek van Cristiano Ronaldo als grootste reden voor de neerwaartse spiraal beschouwd.

"Hij was per seizoen goed voor vijftig doelpunten. Heel veel belangrijke wedstrijden won Real dankzij hem, ook in de Champions League. Er is nooit een vervanger voor Ronaldo gekomen. Real scoort weinig, dus ze hebben een groot probleem."

Het Spaanse publiek weet volgens Winkels maar al te goed dat Ajax momenteel in grootse vorm verkeert. Daarbij duiken de namen van Matthijs de Ligt en Frenkie de Jong regelmatig op in de Spaanse sportkranten. Beide spelers worden begeerd door nagenoeg alle topclubs.

"Ook Real Madrid zou interesse in hen hebben, al zijn dat vooralsnog geruchten", zegt Winkels. "Ajax heeft in Europa nog wel de naam, maar in Spanje herinneren ze zich de club vooral van de successen uit de jaren van Rinus Michels en Louis van Gaal."

'In februari moeten we maar eens kijken hoe Real speelt'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl