Dumoulin won de Giro in 2017
NOS Sport

'Volkomen logisch dat Dumoulin voor de Giro gaat'

Het is een goede keuze van Tom Dumoulin om voor de Giro te gaan. De gasten van het Sportforum van Langs de Lijn En Omstreken zijn eensgezind. Dumoulin heeft van de Italiaanse etappekoers zijn hoofddoel voor volgend jaar gemaakt, omdat het parcours hem beter ligt dan dat van de Tour de France.

"Volkomen logisch", zegt NOS-verslaggever Sebastiaan Timmerman. "De Giro heeft rond de 55 kilometer aan individuele tijdritten en de Tour heeft er 25. De Tour is gemaakt voor klimmers in het pure hooggebergte. Bardet, Pinot - de Fransen willen graag een opvolger van Hinault - en Quintana niet te vergeten. Deze Tour is niet geschikt voor Dumoulin en dat is de Giro wel. De roze loper is voor hem uitgelegd."

Volgens sportjournalist Bart Vlietstra stijgt de Giro in Nederland in aanzien. "We zijn van de Giro gaan houden. De ronde is populairder dan ooit en helemaal omarmd door Nederlanders."

Dumoulin heeft de deur voor de Tour de France op een kier gehouden, maar Timmerman denkt niet dat hij in Frankrijk zal starten. "Er zit minder tijd tussen beide rondes dan vorig jaar. Vijf weken in plaats van zes. Dat is zo kort dat ik me eerlijk gezegd niet kan voorstellen dat hij, als hij in de Giro op het podium eindigt, ook de Tour gaat rijden."

Oud-hockeytrainer Marc Lammers hoopt van wel. "Hij kan de Tour nu onbevangen als underdog rijden. En het echte klimwerk komt pas later in de Tour, dus hij heeft nog wat extra tijd om bij te komen."

Steven Kruijswijk

Wie de Tour de France in ieder geval gaat rijden, is Steven Kruijswijk. Vorig jaar eindigde hij als vijfde, nu wil hij een podiumplaats. "Hij kan het hooggebergte goed aan", blikt Timmerman alvast vooruit. "En als je vijfde kunt worden, kun je ook derde worden."

'Roze loper ligt uit voor Dumoulin'

Ajax is in de achtste finales van de Champions League gekoppeld aan Real Madrid, de ploeg die van de afgelopen vijf edities er vier won. Toch denkt Vlietstra dat de Amsterdammers geen betere tegenstander hadden kunnen treffen. "Die reeks moet een keer doorbroken worden. Er is geen mooiere scalp dan Real op dit moment."

"Real beleeft, voor hun doen, gewoon een slecht seizoen. Het verlies van Ronaldo doet ze geen goed. Ze hebben geen grote ster teruggehaald en in wat er is overgebleven zit weinig fut meer."

Lammers is het met Vlietstra eens. "Het lukt je misschien één keer per tien jaar om Real te verslaan. Nu is dat te doen. Je bent de underdog, dat is altijd prettig. En het speelschema van Real helpt ook mee. De wedstrijd tegen Ajax is net na de uitwedstrijd tegen Atlético en na Ajax komt Barcelona."

Portemonnee trekken

Bang dat Real Madrid in de winterstop de portemonnee trekt en alsnog een grote ster haalt, is Vlietstra niet. "Het kan dat ze bijvoorbeeld Eden Hazard halen, maar die moet ook weer worden ingepast in het team en het loopt het hele seizoen al stroef. Ajax had een zwaardere tegenstander kunnen loten", besluit de journalist.

'Geen mooiere scalp dan Real'

De hockeyers pakten afgelopen weekend zilver op het WK in India. Waar in de halve finale Australië nog werd verslagen via shoot-outs, was het een dag later in de finale tegen België andersom. Wel een medaille dus, net als voor de handbalsters op het EK. In het Sportforum rijst de vraag of Nederland de laatste jaren steeds beter is geworden in teamsporten. De voetbalsters, volleybalsters en waterpolosters zijn andere voorbeelden die genoemd worden.

"Ik denk dat Nederland van oudsher een teamsportland is", zegt Vlietstra. "Mensen gaan vaak op een teamsport vanwege het sociale karakter, terwijl ik het gevoel heb dat ze in het buitenland meer op prestaties gericht zijn."

Teleurstelling bij Thierry Brinkman na de verloren shoot-outs

Het valt Lammers op dat de laatste jaren vooral vrouwenteams succesvol zijn. "Bij mannensporten is ook meer concurrentie, omdat vrouwen in veel landen niet mogen sporten. Bijvoorbeeld het hockey in India en Pakistan. Daarnaast zijn in Nederland de budgetten voor veel mannen- en vrouwenteams gelijk. Dat zie je ook niet in alle landen."

Lammers trainde zelf zowel vrouwen als mannen en ziet duidelijke verschillen. "Vrouwen denken vaker in het belang van het team, mannen meer in hun eigen belang. Daarnaast zijn coaches in Nederland de laatste jaren veel bezig geweest met praten: het uitspreken van irritaties naar elkaar toe. Eerder werd er in vrouwenteams over elkaar gepraat, nu met elkaar. Daar hebben we in Nederland veel profijt van."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl