NOS Wielrennen

Tourwinnaar Thomas Brits Sportpersoonlijkheid van het Jaar

Geraint Thomas is in Groot-Brittannië uitgeroepen tot Sportpersoonlijkheid van het Jaar. De 32-jarige wielrenner uit Wales dankt zijn uitverkiezing, georganiseerd door de BBC, aan zijn zege in de Tour de France van afgelopen jaar, waarin hij Tom Dumoulin en Sky-ploeggenoot Chris Froome voorbleef.

In de verkiezing, waarbij het tv-kijkend publiek tijdens de rechtstreeks uitzending een stem kon uitbrengen, eindigde Lewis Hamilton, die dit jaar voor de vijfde keer wereldkampioen in de Formule I werd, als tweede en voetballer Harry Kane, aanvoerder van het Engelse nationale elftal, als derde.

Het predicaat 'World Sport Star of the Year' ging naar Francesco Molinari. De 36-jarige golfer won dit jaar het Brits Open en werd daarmee de eerste Italiaan die een major op zijn naam bracht.

Francesco Molinari toont de trofee na het winnen van het Brits Open

In september sloeg Molinari het winnende punt binnen voor Europa bij de prestigieuze Ryder Cup. Hij sloot het seizoen af als nummer één op de Europese tour.

Southgate en netballteam

Coach van het Jaar werd Gareth Southgate. Hij slaagde er afgelopen zomer in de nationale voetbalploeg van Engeland naar de laatste vier op het WK in Rusland te loodsen. In de halve finales werd verloren van Kroatië, maar Engeland telde weer eens mee op een eindtoernooi - met bovendien een van de jongste ploegen op het WK.

Gareth Southgate na de zege op Colombia bij het WK in Rusland

Daarna volgde opnieuw succes in de Nations League. In een poule met Spanje en 'oude bekende' Kroatië werd de groepswinst gepakt en daarmee een ticket verdiend voor de eindronde volgende jaar juni in Portugal.

De titel Sportploeg van het Jaar kwam terecht bij de vrouwen die op de Gemenebestspelen goud veroverden in het netball, een combinatie van basketbal en korfbal.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl