De geitenhouderij van Frank Brinkhaus in Limburg
NOS Nieuws

Geitenstop 'noodzakelijk', maar komt op slecht moment voor boer Frank 

In steeds meer provincies mogen bestaande geitenstallen niet uitbreiden en komen er geen nieuwe geitenhouders bij. Vandaag besloot een meerderheid van de Provinciale Staten dat er ook in Limburg een geitenstop komt.

In de provincies Noord-Brabant, Gelderland, Utrecht, Overijssel, Zuid-Holland en Noord-Holland geldt zo'n stop al langer.

De provincies maken zich zorgen over de gezondheid van mensen die in de buurt van een geitenstal wonen. Uit onderzoek van het RIVM blijkt namelijk dat omwonenden van een geitenhouderij 10 procent meer kans hebben op een longontsteking. Het is nog onduidelijk hoe dat precies komt.

Tot er meer bekend is over de oorzaken, willen de provincies geen risico lopen en mogen geitenboeren dus niet uitbreiden.

Als ik een duurzame stal wil bouwen, heb ik ook meer geiten nodig.

Geitenboer Frank Brinkhaus

De stop komt op een slecht moment voor de Limburgse geitenboer Frank Brinkhaus, die bekend werd door zijn deelname aan het tv-programma Boer Zoekt Vrouw. Hij zegt dat hij plannen heeft om een duurzame stal te bouwen. "In het ontwerp streven we naar nul uitstoot en willen we het dierenwelzijn en het welzijn van medewerkers verbeteren", legt hij uit.

De stal zou volgens Brinkhaus twee keer zo duur zijn als een normale stal. "Wil ik die kunnen betalen, dan heb ik ook meer geiten nodig die de omzet maken."

De buurman van boer Frank is blij met de bouwstop:

'Ik wil geen risico lopen dat ik verhoogde kans heb op longontsteking'

Volgens de geitenboer staat de volksgezondheid voor hem bovenaan. "Juist daarom wil ik een stalconcept ontwikkelen waarbij we een grote vooruitgang boeken voor de omgeving."

Maar daar zit precies het probleem, zegt oud GGD-arts en specialist in veehouderij- en infectieziekten Jos van de Sande. "Omdat we niet precies weten wat de oorzaak van de longontsteking is, weet die boer ook niet welke preventiemaatregelen hij moet nemen. Hij kan dus wel een nieuwe stal uitdenken, maar of die het aantal longontstekingen vermindert weten we helemaal niet."

'Tijdelijke stop noodzakelijk'

Ook na het derde onderzoek van het RIVM naar het verband tussen longontstekingen en geitenhouders, is nog niet duidelijk wat het verhoogde risico veroorzaakt. Er loopt op dit moment nog een vervolgonderzoek. "Maar een tijdelijke stop is voor nu noodzakelijk", zegt Van de Sande.

Waarom het zo lastig is om een oorzaak te vinden, weet Van de Sande niet. "Als je de cijfers ziet, dan weet je dat er tientallen procenten meer longontstekingen voorkomen in de omgeving van een geitenstal. Dat is aangetoond, maar de feitelijke oorzaak is niet duidelijk."

De oud-GGD-arts vindt het onbegrijpelijk dat er geen landelijke afspraken zijn gemaakt over het uitbreiden van geitenhouderijen. Nu hebben de provincies volgens hem vanuit nood deze maatregelen genomen. "Die zien gelukkig wel dat de noodzaak er is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl