Minister Schouten: strijd over fosfaatrechten melkveehouders verhardt
De strijd over de fosfaatrechten voor melkveehouders verhardt, zegt minister Schouten van Landbouw. In een debat met de Tweede Kamer vertelde zij dat er persoonlijke beschuldigingen binnenkomen bij haar en haar ambtenaren.
Bij het Kamerdebat waren tientallen boeren en boerinnen aanwezig. Zij hadden even daarvoor buiten gedemonstreerd tegen het beleid van minister Schouten. Ze droegen protestborden met teksten als "Carola stop, dit beleid is een flop".
Geen hoop
Schouten in het debat: "Ik had deze beker graag aan mij voorbij laten gaan, maar dat kan niet. Het is mijn taak geen hoop te geven als die er ook niet meer is." Want Schouten kreeg een duidelijke boodschap mee van de Europese Commissie: "Nederland moet zich aan de regels voor de fosfaatrechten houden."
De Kamer staat hier wel achter, maar veel Kamerleden maken zich toch zorgen. "De gevolgen zijn heftig en in sommige gevallen schrijnend", zegt SP-Kamerlid Futselaar. "Mensen liggen wakker van de vraag of ze straks crimineel zijn of niet."
Melkveehouders zijn in de problemen gekomen door het fosfaatrechtensysteem dat dit jaar voor het eerst geldt. Boeren moeten fosfaatrechten hebben voor het aantal koeien dat zij hebben en de hoeveelheid mest die die produceren.
Veel boeren hebben koeien naar de slacht moeten brengen omdat zij er te veel hadden. Hebben zij net nieuwe stallen gebouwd voor meer koeien, maar niet de benodigde fosfaatrechten, dan komen zij in financiële problemen. De investering verdienen zij niet meer terug.
Daarnaast zijn zij ook in overtreding en kunnen zij vervolgd worden door het Openbaar Ministerie. GroenLinks-Kamerlid Bromet: "Boeren zien nog maar twee scenario's: of failliet gaan of naar de gevangenis." Dat laatste zal niet snel gebeuren, omdat zij in eerste instantie een boete krijgen.
Achterstanden bezwaarschriften
Duizenden melkveehouders zijn in beroep gegaan tegen het besluit over de hoeveelheid fosfaatrechten zij toegewezen kregen. Maar zij hebben daar nog geen uitsluitsel over gekregen. De instantie die die bezwaarschriften moet behandelen, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), heeft grote achterstanden.
CDA-Kamerlid Geurts en de meeste van zijn collega's willen dat er coulant wordt omgegaan met boeren die nog midden in een bezwaarprocedure over hun fosfaatrechten zitten. De minister heeft toegezegd dat zij dat met haar collega Grapperhaus van Justitie en Veiligheid zal bespreken, maar invloed uitoefenen op het Openbaar Ministerie mag zij niet.
Overigens leidt het strenge beleid wel tot resultaat. De meerderheid van de melkveehouders heeft toch nog kunnen voldoen aan de norm. De kans bestaat dat Nederland nu onder het plafond blijft van de hoeveelheid fosfaat die volgens de Europese normen mag worden uitgestoten.