Niko Kovac op de persconferentie in Amsterdam
NOS Voetbal

'Nieuw' Bayern München stabieler door systeemwijziging

Bayern München heeft vanavond aan een punt genoeg om Ajax achter zich te houden in groep E van de Champions League. Na de gelukkige 1-1 begin oktober in Beieren oogt 'der Rekordmeister' inmiddels stabieler.

Het slippertje tegen de Amsterdammers maakte de misère bij Bayern alleen maar groter, na het 1-1 gelijkspel tegen FC Augsburg en het 2-0 verlies bij Hertha BSC.

De Duitse pers, met BILD voorop, schreeuwde moord en brand en opende logischerwijs het vuur op trainer Niko Kovac.

Een paar dagen later, na de 0-3 thuisnederlaag tegen Borussia Mönchengladbach, leek het einde oefening voor Kovac, maar de Bayern-leiding hield uiteindelijk het hoofd koel.

Inmiddels is de storm geluwd en lijkt het lek bijna boven, ook al werd een maand geleden de topper tegen koploper Borussia Dortmund met 3-2 verloren.

Joshua Kimmich en Leon Goretzka feliciteren de tegen Ajax afwezige Arjen Robben

Sinds eind november is er definitief afscheid genomen van het 4-3-3-systeem en bezetten Joshua Kimmich en Leon Goretzka de posities van verdedigende middenvelders in een 4-2-3-1-formatie.

Bayern klopte achtereenvolgens Benfica (5-1), Werder Bremen (1-2) en 1. FC Nürnberg (3-0) op eenvoudige wijze, mede met dank aan de tandem Kimmich/Goretzka.

De 23-jarigen zorgen niet alleen voor meer stabiliteit, maar staan ook min of meer symbool voor het nieuwe Bayern München, dat komende zomer door een metamorfose definitief gestalte krijgt.

Gnabry: 'Het zou mooi zijn als De Ligt of De Jong naar Bayern zou komen'

De namen van Ajacieden Matthijs de Ligt en Frenkie de Jong circuleren ook al enige tijd in de Duitse media.

"Het zou mooi zijn als een van beiden naar Bayern zou komen. Voor hun leeftijd zijn ze al erg ver. Dat hebben ze ook tegen Duitsland laten zien in de Nations League", zei Gnabry op de afsluitende persconferentie voor het duel met Ajax.

De vleugelaanvaller staat, met Kingsley Coman, voor de zware taak om Arjen Robben en Franck Ribéry op te volgen. Al zullen er van buitenaf ongetwijfeld nog een aantal versterkingen worden gepresenteerd.

Als mogelijke nieuwe aanwinsten worden, naast De Ligt en De Jong, ook Ante Rebic (Eintracht Frankfurt), Luka Jovic (Eintracht Frankfurt), Nabil Fekir (Olympique Lyonnais), Nicolas Pépé (Lille), Benjamin Pavard (VfB Stuttgart) en Kai Havertz (Bayer Leverkusen) genoemd.

Kovac looft Ajax: 'Wereldwijd nog steeds een grote naam'

Maar eerst wacht vanavond Ajax. Kovac verwacht geen gemakkelijke avond in Amsterdam. "Een aantal mensen lachte mij uit toen ik eerder Ajax een zeer, zeer goed team noemde."

"Maar Ajax is nog steeds een grote naam. Niet alleen in Nederland, ook wereldwijd. Het wordt zeker geen eenvoudige wedstrijd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl