Luciano Spalletti krijgt het vertrouwen om aan Inter te bouwen
NOS Voetbal

'De waan van de dag regeert niet meer bij Internazionale'

De nederlaag in de topper tegen Juventus kwam vrijdagavond hard aan bij Internazionale. Maar de minieme cijfers (1-0) en het vertoonde veldspel lieten zien dat Inter op de weg terug is naar de Europese top.

Op die weg is kwalificatie voor de volgende ronde van de Champions League van eminent belang. En dat moet vanavond gebeuren tegen PSV.

Michel Kreek maakte Inter van binnenuit mee toen hij assistent was van Frank de Boer in Milaan. De huidige assistent-trainer van de Oranjevrouwen was geen lang verblijf gegund.

Geduld bij Chinese eigenaren

Samen met De Boer en de andere assistenten Orlando Trustfull, Michele Santoni en Alessandro Schoenmaker werd hij in 2016 na een kleine vier maanden op een zijspoor gezet vanwege tegenvallende resultaten. "De lat ligt altijd erg hoog. Maar de Chinese eigenaren hebben nu in de gaten dat geduld belangrijk is."

Frank de Boer met Orlando Trustfull (l) en Michel Kreek (r) op de bank bij Inter

Inter trok deze zomer fel van leer op de transfermarkt. Zo werd diep in de buidel getast voor Radja Nainggolan en de Argentijn Lautaro Martínez, terwijl Stefan de Vrij en Kwadwo Asamoah op transfervrije basis naar Milaan kwamen. Vooral de verdediging kreeg een make-over toen ook de Kroaat Sime Vrsaljko nog werd gehuurd van Atlético Madrid.

Algemeen werd verwacht dat de club een geduchte concurrent zou worden van Juventus, maar vanuit Turijn werd teruggeslagen met de kracht van een moker: niemand minder dan Cristiano Ronaldo werd ingelijfd door Juve, ook nog gevolgd door de terugkeer van Leonardo Bonucci naar Turijn.

"Juventus is nog altijd van een andere orde", concludeert Kreek. "Maar Inter maakt wel stappen. De waan van de dag regeerde lang bij de club. Er was helemaal geen geduld. Nu zie je dat er meer beleid is. En niet onbelangrijk: er zijn financiële middelen."

Vertrouwen in Spalletti

Tekenend voor de andere wind die tegenwoordig bij Inter waait, is het contract dat trainer Luciano Spalletti onlangs ondertekende. Hij kwam aan het begin van het vorige seizoen en heeft zijn contract nu al met twee seizoenen verlengd. Kreek: "Deze trainer krijgt wel de tijd om te bouwen. Dat gaat zich uitbetalen."

Inter begon vol vertrouwen aan de competitie, zeker na uitstekende prestaties in de zomerse Champions Cup waarin werd gewonnen van Olympique Lyonnais en Atlético Madrid en pas na penalty's werd verloren van Chelsea.

Maar de start van de Serie A dit seizoen was voor Internazionale een dramatische. Van de eerste vier duels werd er maar één gewonnen. Juventus won wel alles en dus keek Inter na amper een maand competitievoetbal al tegen een achterstand van acht punten aan. Na de 1-0 nederlaag in de topper van vrijdagavond is die achterstand al opgelopen naar veertien.

Vizier op Champions League

Nu de landstitel uit het zicht is, is het vizier van Inter gericht op de Champions League. Om te overleven moet Inter vanavond tegen PSV een beter resultaat halen dan Tottenham Hotspur bij Barcelona. Spurs en Inter staan nu nog in punten gelijk, maar de Engelsen hebben het voordeel van een beter onderling resultaat.

Mauro Icardi, de vedette van Inter

Mauro Icardi is de blikvanger van Internazionale. De Argentijn was vorig jaar goed voor 29 goals in de Serie A en nu staat de teller alweer op 8. De aanvoerder is geliefd onder Inter-fans om zijn goals, maar net zo vaak gehaat vanwege de grote fases waarin hij totaal onzichtbaar is.

Ook PSV maakte in de thuiswedstrijd al kennis met het fenomeen Icardi toen de Argentijn de winnende 1-2 maakte. Kreek maakte Icardi mee in Milaan. "Hij leeft van doelpunten en heeft uitstekende kwaliteiten in het zestienmetergebied. Hij blijft koel en is dodelijk effectief. Hij kan goed koppen en heeft een gevaarlijk schot."

In de zomer van 2016 werkte Kreek ook met spelers als Marcelo Brozovic en Miranda. "Dat zijn net als Icardi nog altijd bepalende spelers. En laten we de keeper niet vergeten: Samir Handanovic. Dat is écht een van de beste doelmannen in Europa."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl