NOS Sport

Bijrol Nederlandse mannen bij EK cross, succes familie Ingebrigtsen

Familie Ingebrigtsen viert feest bij EK cross

De Nederlandse atleten hebben bij de Europese kampioenschappen cross in Safaripark Beekse Bergen slechts een bijrol gespeeld. De titel ging zondagmiddag op het modderige en zware parkoers naar de 25-jarige Noor Filip Ingebrigtsen, wiens jongere broer Jakob in de ochtenduren al genadeloos had toegeslagen in de categorie tot 20 jaar.

Michel Butter, die zich heeft toegelegd op de marathon, was voor eigen publiek de beste Nederlander op de 28ste plaats. Khalid Choukoud eindigde als 38ste, Ronald Schröer als 65ste en Roy Hoornweg als 71ste.

Uitslag EK Cross, mannen, 10.300 meter

Mannen Tijd
1. Filip Ingebrigtsen (Noo) 28.49
2. Isaac Kimeli (Bel) 28.52
3. Aras Kaya (Tur) 28.56
4. Kaan Kigen Özbilen (Tur) 29.04
5. Napoleon Solomon (Zwe) 29.12
28. Michel Butter (Ned) 29.54
38. Khalid Choukoud (Ned) 30.18
65. Ronald Schröer (Ned) 31.06
71. Roy Hoornweg (Ned) 31.26

Filip Ingebrigtsen kwam als outsider naar Nederland. De Noor heeft al een prachtige staat van dienst op de baan opgebouwd. Twee jaar geleden veroverde hij de Europese titel op de 1.500 meter in Amsterdam, vorig jaar veroverde hij bij de WK in Londen zilver op dezelfde afstand.

Op het door de regen loodzwaar geworden EK-parkoers liet Ingebrigtsen in de aanvangsfase de Turkse titelverdediger Kaan Kigen Özbilen en zijn landgenoot Aras Kaya het werk doen. In de slotfase meldde de Noor zich vooraan.

Sprint

De meeste concurrentie kwam toen nog van de Belg Isaac Kimeli. Die legde het in de sprint naar de finish af tegen de Noor. Na drie titels op rij moesten de Turkse mannen dit keer genoegen nemen met brons (Kaya) en de vierde plaats (Özbilen).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl