NOS SchaatsenAangepast

Bosker wint tien kilometer, maar Bergsma is sneller in de B-groep

Bosker houdt Roemjantsev net achter zich op tien kilometer

Schaatser Marcel Bosker heeft bij zijn wereldbekerdebuut op de tien kilometer direct de zege gegrepen. Bosker noteerde in het Poolse Tomaszow de beste tijd in de A-groep, maar was met 13.25,27 niet de snelste van de dag.

Zondagochtend was Jorrit Bergsma in de B-groep ruim tien seconden sneller. Bergsma had de eerste twee wereldbekers in Japan laten schieten en door het gebrek aan punten moest hij al vroeg het ijs op.

Ted-Jan Bloemen, olympisch kampioen op de tien kilometer, reed wel in Japan op de vijf kilometer, maar Bloemen presteerde ondermaats en moest daarom ook in de B-groep rijden. Daarin kwam de Canadees niet verder dan 13.38,55, ruim een halve minuut achter Bergsma.

"Dit is wel een bittere pil, het was heel hard vechten", zegt Bloemen. "Ik wist dat ik niet goed in vorm was, dat soort dingen voel je wel aankomen. Ik ging behoudend van start en hoopte dat ik het kon vasthouden, maar dat lukte niet meer."

Bergsma wint en Bloemen ploetert in de B-groep: 'Dit is een bittere pil'

Bosker dacht vooraf helemaal niet aan de overwinning, hij was meer bezig met mogelijke degradatie. "Ik wilde bij de beste tien eindigen om in Heerenveen niet in de B-groep te moeten rijden. Maar ik zag tijden van boven de veertien minuten en mikte daarna op 13.30."

Ondanks de overwinning vindt Bosker zichzelf geen schaatser voor de tien kilometer. "Als je naar Nederland kijkt, ben ik helemaal geen man op de tien. Op het kwalificatietoernooi werd ik zevende, maar het blijkt dat je dan ook nog een wereldbeker kan winnen."

Bosker realiseert zich hij profiteerde van het feit dat Bergsma in de B-groep reed. "Misschien is het ijs dan wat anders, maar als hij in de A-groep had gereden, was hij zeker sneller geweest dan ik."

Bosker na verrassende zege: 'Ik wilde vooral niet degraderen naar de B-groep'

Op de teamsprint hebben Michel Mulder, Dai Dai Ntab en Kai Verbij Nederland de eindzege bezorgd van het wereldbekerklassement. Het trio greep in Tomaszow (Polen) naast de dagzege, maar de tweede plaats was genoeg om na de laatste van drie wedstrijden bovenaan in het klassement te eindigen.

Nederland was in Japan bij de eerste wereldbekers al een keer eerste en een keer tweede met Kjeld Nuis in de ploeg. Ook zonder de tweevoudig olympisch kampioen functioneerde het Nederlandse trio goed.

Zilver voor Ntab, Mulder en Verbij op teamsprint, wel eindzege klassement

Een misslag van slotrijder Verbij in de voorlaatste bocht kon Nederland niet van de tweede plaats afhouden. De winst in Tomaszow ging naar Noorwegen, dat 0,16 sneller was dan Oranje.

"Ik denk dat we hadden kunnen winnen", zegt Mulder, "maar een misser hoort erbij. Het tweede doel was om in elk geval het klassement te winnen en dat is gelukt. Daar mogen we tevreden mee zijn."

Verbij: 'Zonde van de misser, mooi dat we klassement winnen'

Bekijk hieronder de uitslag van de teamsprint voor mannen:

Bekijk hieronder de uitslag van de tien kilometer voor mannen:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl