NOS Schaatsen

Visser baalt van haar race, maar is wel de sterkste op vijf kilometer

Visser blijft Weidemann nipt voor op vijf kilometer

Schaatsster Esmee Visser heeft bij de wereldbekerwedstrijden in het Poolse Tomaszow de vijf kilometer gewonnen. De olympisch kampioene was zelf niet tevreden over haar race, maar bleef de Canadese Isabelle Weidemann precies een seconde voor.

"Ik vond het zelf niet zo goed. Aan het eind ging het technisch niet zo lekker, daar baal ik wel van", reageerde Visser. "Maar deze baan is gewoon zwaar en ik win wel, dus ik mag eigenlijk niet klagen. Ik had nog wat beter willen winnen, maar het is allemaal mooi op weg naar het WK."

'Fijn dat ik het nog kan'

Visser reed in Polen pas haar vierde wereldbekerwedstrijd. Ze won vorig seizoen in de B-groep de vijf kilometer van Stavanger en was dit seizoen in Obihiro de snelste op de drie kilometer.

In Tomakomai won Weidemann de drie kilometer en kwam Visser niet verder dan de twaalfde plaats. Ze had moeite met de zware omstandigheden op de Japanse buitenbaan en werd emotioneel door het voor haar teleurstellende resultaat.

"Na Tomakomai zei iedereen: je was gewoon goed. Maar ik heb niet goed kunnen rijden. Het gevoel dat je overhoudt aan tegen de wind in schaatsen gaat wel in je hoofd zitten. Het is fijn dat ik het nog kan."

Visser: 'Gevoel van tegen de wind in schaatsen gaat in je hoofd zitten'

In Tomaszow leek Visser onbedreigd op een ruime zege af te gaan, maar in de slotrit kwamen Weidemann, zesde op de Spelen, en Natalja Voronina (brons in Pyeongchang) nog gevaarlijk dicht in de buurt.

Brons voor teamsprintsters

De Nederlandse teamsprinters hebben bij de wereldbeker in het Poolse Tomaszow brons veroverd. De winst ging naar de Japanse vrouwen. Rusland pakte het zilver en legde al beslag op de wereldbeker, want de teamsprint wordt dit seizoen niet meer verreden in de wereldbekercyclus.

Brons voor teamsprintsters bij wereldbeker in Tomaszow

Ireen Wüst, Femke Beuling en Letitia de Jong openden niet sterk en al snel pakten de Russische vrouwen, die aan de andere kant in de baan waren gestart, een voorsprong. Slotrijdster Wüst kon het gat niet meer dichten op Jekaterina Sjichova.

Een halve ronde voor het einde noteerde Wüst zelfs nog de vierde tussentijd, maar ze slaagde er uiteindelijk toch in Nederland een podiumplaats te bezorgen met 1.28,53, ruim zeven tienden achter de Japansen.

Genoeg voor de eindzege in het klassement was het echter niet. "Dat is jammer, want volgens mij scheelt het niet heel veel", zei Letitia de Jong over het verschil van twee punten in het nadeel van Nederland. "Je hebt er geen invloed op. Je moet gewoon je race goed rijden en dan zie je wel wat eruit komt."

Wüst enthousiast over teamsprint

Ireen Wüst deed voor het eerst dit seizoen mee aan de teamsprint in de wereldbeker en is enthousiast over het onderdeel. "Ik vind het leuk, er zit veel snelheid in en je moet het echt als team doen. Dat maakt het spectaculair."

Wüst: 'Ik zou graag op de WK de teamsprint rijden'

In de wereldbeker wordt de teamsprint niet meer gereden, maar bij de WK afstanden in Inzell staat de discipline wel op het programma. Met Wüst in de gelederen, als het aan de Brabantse ligt.

"Ik zou graag willen rijden, maar dat is niet aan mij. Het is aan de bondscoach (waar de KNSB nog naar op zoek is, red.) en de selectiecommissie, maar ik denk dat het goed is dat ik vandaag gereden heb, dan kunnen ze zien hoe ik me verhoud op de teamsprint."

Bekijk hieronder de uitslag van de teamsprint voor vrouwen:

Bekijk hieronder de uitslag van de vijf kilometer voor vrouwen:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl