NOS SchaatsenAangepast

Knegt komt 0,02 tekort voor wereldbekergoud op 1.000 meter

Knegt komt net tekort voor goud op 1.000 meter

Shorttracker Sjinkie Knegt heeft bij de wereldbeker in Almaty (Kazachstan) net naast het goud gegrepen op de 1.000 meter. Knegt drukte zijn schaats tweehonderdste van een seconde na de Hongaar Shaoang Liu over de streep.

Knegt kende een wisselvallige seizoensstart tijdens de eerste twee wereldbekerweekeinden. Na een extra lange en ontspannen zomer eindigde het openingsweekeinde in Calgary teleurstellend door een diskwalificatie en een val. Een week later revancheerde hij zich in Salt Lake City door de 1.500 meter te winnen.

In Almaty kende hij in de kwart- en halve finales weinig problemen. Ook in de finale probeerde hij het initiatief te nemen, maar voor de winst kwam hij net tekort.

Aflossingsploeg naar finale

Knegt gaf zijn optreden op de 1.000 meter een goed vervolg door Nederland naar de aflossingsfinale te loodsen. Het Oranje-kwartet, bestaande uit Daan Breeuwsma, Itzhak de Laat en Dennis Visser, reed lange tijd op derde of vierde positie.

In de slotronden schoof Nederland op naar plaats twee, achter winnaar Canada.

Itzhak de Laat

In het individuele toernooi viel voor De Laat op de 1.000 meter het doek in de halve eindstrijd. De Laat werd, net als bij de eerste wereldbeker, veroordeeld tot de B-finale. Daarin eindigde hij als tweede.

Geen succes op 1.500 meter

Op de 1.500 meter stonden namens Nederland Jasper Brunsmann en Daan Breeuwsma in de halve finales. Zij waren beiden niet bij machte de finale te bereiken.

Brunsmann greep halverwege de race de leiding, maar kon dat tempo niet volhouden. Hij zakte ver weg, kwam op grote achterstand te rijden en passeerde de streep als laatste. Breeuwsma finishte als vijfde en mocht nog wel meedoen aan de B-finale, waarin hij voorlaatste werd. De winst ging naar de Zuid-Koreaan Lim Hyo-jun.

Vroege uitschakeling mixed-relay

De Nederlandse ploeg op de gemengde aflossing is al uitgeschakeld. In Noord-Amerika veroverde Oranje twee maal zilver, maar in Almaty werden de kwartfinales niet overleefd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl