Pavel Koelizjnikov in actie bij de wereldbeker in Polen
NOS SchaatsenAangepast

Koelizjnikov heerst in Polen, Verbij pakt WB-zilver

Pavel Koelizjnikov is het wereldbekerweekend in het Poolse Tomaszów Mazowiecki goed begonnen. De Russische schaatser won zowel de eerste 500 meter als de 1.000 meter. Kai Verbij veroverde de enige Nederlandse medaille van de dag: hij werd tweede op de 1.000 meter.

Bij afwezigheid van Kjeld Nuis en Patrick Roest had Koelizjnikov weinig te vrezen van zijn andere concurrenten. Hij klokte 1.09,23 en alleen Verbij kwam nog een beetje in de buurt van die tijd. Zijn 1.09,92 was goed voor de zilveren medaille. Håvard Lorentzen veroverde het brons (1.10,07).

Na de meldonium-affaire in het Russische schaatsen is Koelizjnikov weer helemaal terug. De tweevoudig wereldkampioen op de sprint won ook in Obihiro al een 500 en 1.000 meter.

"Hij is gewoon een stuk sneller", vertelde Verbij na de 1.000 meter. "Maar, alles kan nog veranderen. Ik heb een gat te dichten, maar ik ben niet echt snel op dit moment. Het moet gewoon een stuk sneller en scherper. Dat komt er vast wel een keer uit."

Koelizjnikov ook razendsnel op 500 meter

Koelizjnikov won eerder op de dag al de eerste 500 meter. Met 34,83 was de Russische schaatser veruit de snelste op de eerste overdekte schaatsbaan van Polen. Hij klokte 34,83 en boekte daarmee zijn tweede wereldbekerzege van dit seizoen.

Achter Koelizjnikov, tweevoudig wereldkampioen sprint en tweevoudig wereldkampioen op de 500 meter, eindigde de Japanner Ryohei Haga als tweede in 34,98. Het brons was voor Håvard Lorentzen (35,10).

Koelizjnikov winnaar eerste 500 meter in Polen

Beste Nederlander op het ijs in Tomaszów Mazowiecki was Kai Verbij op de vijfde plaats (35,24). De andere Nederlanders kwamen niet in de buurt van het podium. Dai Dai Ntab werd negende (35,30) en Ronald Mulder eindigde als veertiende (35,46).

Voor Mulder was het de eerste wedstrijd in vier weken, omdat hij aan de kant stond vanwege een longontsteking. "Ik ben blij dat ik weer kon starten. Mijn race was goed en het is fijn om weer wedstrijdritme op te doen. De tijd is nog niet supergoed, maar ik ben absoluut weer fit."

Ook Verbij was tevreden over zijn vijfde plaats. "Het was een degelijke rit, dus ik ben best tevreden. De baan is wel zwaar, het voelt een beetje alsof je op natuurijs rijdt, maar het was oké voor vandaag."

Nederland stelt teleur op ploegenachtervolging

Simon Schouten, Kars Jansman en Jorrit Bergsma slaagden er niet in om de ploegenachtervolging te winnen in Polen. Het Nederlandse trio werd slechts achtste (3.53,67) en zakte in het algemeen klassement van de eerste naar de vierde plaats.

Japan (3.47,50) won de laatste ploegenachtervolging van dit jaar, want de afstand staat verder niet meer op het programma dit wereldbekerseizoen. Shane Williamson, Ryosuke Tsuchiya en Seitaro Ichinohe waren nipt sneller dan Noorwegen (3.47,76), dat het wereldbekerklassement uiteindelijk won.

Het was de derde eindzege voor olympisch kampioen Noorwegen in de wereldbeker (na 2010 en 2011). Håvard Bokko, Sindre Henriksen en Sverre Lunde Pedersen hadden aan de tweede tijd (3.47,76) genoeg in Tomaszów Mazowiecki.

"We wisten dat we snelheid tekort zouden komen", vertelde Schouten na afloop. "Daarnaast is het vervelend dat de KNSB pas laat meldt wie er moet rijden, aangezien er nog steeds geen bondscoach is. Zo'n late beslissing zit goede wedstrijden in de weg."

Bekijk hieronder de uitslag van de eerste 500 meter voor mannen:

Bekijk hieronder de uitslag van de 1.000 meter voor mannen:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl