Nederland is uit de koker gerold bij de loting
NOS Voetbal

Loting EK-kwalificatie en Nations League Finals live op NOS.nl

De loting van zowel de EK-kwalificatiereeks als het finaletoernooi van de Nations League is live te volgen bij de NOS, via een livestream op NOS.nl en de NOS-app. Zondag worden in Dublin de tegenstanders in de kwalificatiepoule voor het EK 2020 bekend, een dag later de opponent in de halve eindstrijd van de Nations League.

Oranje zit dankzij de knappe prestaties in de Nations League bij de loting voor het EK van 2020 in pot 1, samen met België, Frankrijk, Spanje, Italië, Kroatië, Polen, Zwitserland, Engeland en Portugal. Die toplanden kunnen dus stuk voor stuk als mogelijke tegenstander worden weggestreept.

Dit zijn de mogelijke tegenstanders voor Oranje in de EK-kwalificatie

Aan de EK-kwalificatie doen 55 landen mee. Er zijn zes potten (zie hier de potindeling), waaruit vijf groepen met vijf en vijf groepen met zes landen geformeerd worden. Omdat Nederland in de zomer het finaletoernooi van de Nations League wacht, zal de ploeg van bondscoach Ronald Koeman terechtkomen in een groep van vijf.

De top twee van iedere groep plaatst zich rechtstreeks voor de EK-eindronde van 2020, die van 12 juni tot en met 12 juli in twaalf landen afgewerkt gaat worden.

Amsterdam is dan een van de speelsteden, met drie groepswedstrijden en een duel in de achtste finales. Wembley vormt het decor voor beide halve finales én de eindstrijd.

Memphis Depay juicht

Bij de loting voor de kwalificatie geldt een aantal restricties. Zo kan om politieke redenen Kosovo niet bij Servië en Bosnië-Herzegovina in de poule komen en Spanje niet bij Gibraltar. Rusland en Oekraïne enerzijds en Azerbeidzjan en Armenië anderzijds, waarvoor hetzelfde zou hebben gegolden, zitten in dezelfde pot en kunnen elkaar dus sowieso niet treffen.

Ook wordt rekening gehouden met eventuele lange reisafstanden naar steden in Kazachstan en Azerbeidzjan of op IJsland.

De eerste speelronde van de kwalificatiereeks is van 21 tot en met 23 maart, de laatste ronde wordt tussen 17 en 19 november afgewerkt. Allemaal in 2019.

Play-offs

Mocht Oranje de boot missen, dan krijgt het nog een herkansing via de play-offs in maart 2020 waarvan de ploeg zich via de groepswinst in de Nations League reeds verzekerd heeft.

Virgil van Dijk juicht na de late gelijkmaker

Over dat nieuwe toernooi gesproken: Zwitserland, Engeland of Portugal is de volgende tegenstander van het Nederlands elftal tijdens de eerste editie van het finaletoernooi van de Nations League. Die eindronde is volgend jaar zomer (5 tot met 9 juni) in de Portugese steden Porto en Guimarães.

In Portugal valt voor de deelnemers veel geld te verdienden, maar geen ticket voor het EK. Tegen welk land Oranje het moet gaan opnemen in de halve finales, weten we maandag rond de klok van drieën.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl