NOS NieuwsAangepast

Toezichthouders doen onderzoek naar zorginstelling Loek Winter

De Nederlandse Zorgautoriteit en de Inspectie Gezondheidzorg en Jeugd doen gezamenlijk onderzoek naar zorginstelling DeSeizoenen. Aanleiding zijn "verontrustende signalen" die zijn binnengekomen over "bestuurlijke en financiële constructies".

Woon- en werkgemeenschap DeSeizoenen is een commerciële zorginstelling voor gehandicaptenzorg met zeven locaties. Eigenaar zijn de zorgondernemers Loek Winter, Willem de Boer en twee andere aandeelhouders. Winter en De Boer zijn bekend van het in oktober failliet verklaarde MC Slotervaart en de MC IJsselmeerziekenhuizen.

Winst in de zorg

Winter is al jaren actief als koper van zorginstellingen. Hij verdient als aandeelhouder geld op het vastgoed van zijn ondernemingen. In het geval van de antroposofische zorgorganisatie DeSeizoenen omzeilt hij op deze manier het winstverbod, zegt de advocaat van de Cliëntenraad van DeSeizoenen in Trouw.

Dat winstverbod houdt in dat elke winst die in de zorg wordt gemaakt, moet terugvloeien in diezelfde hulpverlening. Maar volgens advocaat Lohman van de Cliëntenraad betaalt de zorgtak van DeSeizoenen te veel geld aan het vastgoed- en facilitair bedrijf. Het gaat om geld dat eigenlijk aan cliënten moet worden besteed, zegt hij.

Twijfels

Vanwege dezelfde twijfels over de tarieven van de zusterbedrijven stapte de Cliëntenraad eerder dit jaar naar de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam. Daar kreeg de Cliëntenraad nul op het rekest.

Over de inhoud van het nu lopende onderzoek willen de toezichthouders niets zeggen. Het is nog niet bekend wanneer het rapport klaar is. Onderzoeken door de NZa naar de besteding van zorggeld komen geregeld voor.

Vertrouwen

DeSeizoenen laat in een reactie weten dat de aantijgingen niet kloppen. "Alle wet- en regelgeving wordt nageleefd en het verbod op winstuitkering wordt niet omzeild."

Merlijn Trouw, algemeen directeur van de zorginstelling, zegt daarnaast alle vertrouwen te hebben in de uitkomsten van het onderzoek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl